Bulgaristan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Junker'in de katılacağı Türkiye-AB zirvesine ev sahipliği yapmaya hazırlanırken Avusturya Başbakanı Kurz'dan Türkiye karşıtı açıklama geldi.

Kurz, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik müzakerelerinin sonlandırılmasını istedi.

Alman Die Welt gazetesine konuşan Kurz, Türkiye ile AB arasındaki üyelik görüşmelerinin sona erdirilmesi gerektiğini söyledi.

Kurz "İnsan hakları alanındaki ve temel demokratik değerlerdeki sistematik ihlaller göz önüne alınacak olursa, Kopenhag kritelerinin de artık uygulanmaması nedeniyle, AB ile Türkiye arasındaki üyelik müzakereleri sonlandırılmalı" diye konuştu.

Ancak Avusturyalı siyasetçi Türkiye'nin hala AB'nin önemli bir ortağı olduğunu vurgulayarak Ankara ile Brüksel arasındaki bağların iyi komşuluk politikası çerçevesinde sürdürülmesi gerektiğini belirtti

Türkiye ile Avrupa Birliği 2005 yılında tam üyelik için müzakereler başlamıştı. Ancak Ankara ve Brüksel arasındaki ilişkiler 15 Temmuz 2016'daki darbe girişiminin ardından giderek kötüleşti.

Ankara, AB'yi darbe girişimine katılan şüphelilere sığınma vermekle suçlamış Brüksel ise Türkiye'deki gazeteciler ve insan hakları savunucularının gözaltına alınması ve tutuklanmasını sert bir şekilde eleştirmişti

AB ayrıca Türkiye'nin katılım müzakerlerinde yeni başlık açılması hazırlıklarını da askıya almıştı.