Avrupa'da hükümetlerin aldığı kemer sıkma politikaları, işçi sendikaları tarafından bugün ilk kez toplu halde protesto edilecek

İLK KEZ 23 ÜLKEDE KEMER SIKMA ÖNLEMLERİ PROTESTO EDİLİYOR

Avrupa Sendikalar Konfederasyonu'nun "eylem ve dayanışma günü" çağrısı Avrupa çapında grevlere ve gösterilere sahne oluyor. İlk kez 23 ülkede toplu halde kemer sıkma önlemleri protesto ediliyor.

Kemer sıkma tedbirlerine ve işsizliğe tepki gösteren sendikalar İspanya, Portekiz, İtalya ve Yunanistan'da grev kararı alırken, birçok Avrupa ülkesinde protesto gösterilerinin düzenlenmesi bekleniyor.

İSPANYA VE PORTEKİZ'DE  GÖSTERİLER GECE YARISINDAN İTİBAREN BAŞLADI

İspanya ve Portekiz'de bütçe kesintilerine ve yüksek vergilere tepki gösteren sendikalar yerel saatle gece yarısından itibaren eylemlerine başladı.

İspanyol sendika yetkilileri krizin sorumlusunun Avrupa mali politikalı olduğunu savundu:

"İçinde bulunduğumuz durumun kaynağı Avrupa politikalarıdır ve bu da bize Berlin'in emirlerini takip eden Avrupa Komisyonu tarafından dayatılıyor. İspanya hükümeti sadece bu emirleri kabul etmekle kalmıyor, daha da ileri gidiyor."

Son bir yıl içinde ikinci kez genel greve gidilen İspanya'da yüzlerce uçuş iptal edilirken, toplu taşımada asgari hizmet verileceği kaydedildi.

'HÜKÜMET GERÇEKLERİ SAKLIYOR'

Göstericiler krizle ilgili hükümetlerin gerçekleri sakladığını savunuyor:

"Hesapları gizliyorlar, bize her ülkenin gerçek resmini göstermiyorlar. Çünkü Almanya'nın da ciddi sorunları var, Fransa'da da bizimkilerine benzer sorunlar görünmeye başladı. bu, bütün Avrupa'ya yayılan bir virus gibi. Euro buna ne kadar daha dayanır bilemiyorum."

İşsizliğin yüzde 25'i geçtiği ülkede bölge yönetimlerinin içinde bulunduğu bütçe açığı ve kamu borcu dikkat çekiyor. Barcelona'da bölgesel yönetime bağlı polisler maaşlar ve sosyal yardım ödemelerinde kesintiye gidilmesini protesto etti.

Borç kriziyle mücadele kapsamında vergilerin artırıldığı Portekiz'de de göstericiler başkent Lizbon'da gece saatlerinden itibaren meydanları doldurmaya başladı.

Kentte İşçi sandikaların geniş çaplı destek verdiği grevden dolayı toplu ulaşımın tamamen durması bekleniyor.

BENZER MANZARALAR 23 AVRUPA ÜLKESİNDE DE BEKLENİYOR

Gün içinde benzer manzaraların, 23 Avrupa ülkesinde de görüleceği ifade ediliyor. (Fotoğraflar: etha)