Türkiye'de cezaevlerinde devam eden açlık grevi eylemlerine destek vermek için Avrupa'da bir çok notada eylemler yapıldı.  

İSVEÇ

İsveç’in en eski barış örgütleri arasında yer alan “Barış için Kadınlar” Türkiye cezaevlerinde tutukluların 60 günden beri sürdürdükleri direnişlerini desteklediklerini açıkladı ve devlete eylemcilerin taleplerini kabul etmesi çağrısında bulundu.

Açlık grevlerinin tutukluların sağlık ve yaşamlarını tehdit edici bir noktaya geldiği belirtilen açıklamada ölümlerin engellenmesi için tutukluların haklı ve makul taleplerinin kabul edilmesi istendi.

Ana dilde eğitim ve savunma hakkının tartışılmaması gereken en temel insan hak ve özgürlüklerinin önemli bir parçası olduğu belirtilen açıklamada Türkiye’de silahların susması için tarafların bir araya gelerek diyalog kurmalarının önemine dikkat çekildi.

FİNLANDİYA

Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de, açlık grevindeki Kürt tutuklulara destek vermek amacıyla meşaleli bir yürüyüş düzenlendi.

Finlandiya Serbest Hareket Ağı’nın da aralarında bulunduğu Finlandiyalı Kürt dostlarının da destek verdiği dün akşam saatlerinde gerçekleştirilen meşaleli yürüyüşe yüzlerce kişi katıldı.

Yürüyüş sonunda ise miting düzenlendi. Mitingde, CDK, Helsinki Kürt Derneği, İran Komunist Partisi Komala, Goran Hareketi, PJAK, YNK temsilcileri birer konuşma yaparak tutuklulara destek beyanında bulundular.

FRANSA

Güney Fransa’nın Marsilya kentinde yüzlerce kişi, Kürt tutukluların açlık grevine dikkat çekmek için AB temsilciliğine meşaleli yürüyüş düzenledi.

Marsilya Gençlik Meclisinin organize ettiği, sağanak yağmur altında gerçekleşen yürüyüş, saat 18.00’da Canabiere meydanında başladı. 300 üzerinde kişinin katıldığı yürüyüşte “Sessizlik ölüm getirir, ölümlere sesiz kalmayın”, “Açlık grevleri 60 gündür sürüyor”, “10 bin siyasi tutuklu özgürlüğümüz için açlık grevinde” gibi pankartlar taşındı.

Eylemciler aynı zamanda Almanya’da tutuklu bulunan ve 62 gündür açlık grevinde olan Matin Aydın’ın özgürlüğünü talep eden dövizler de taşıdı.

AB temsilciliğine kadar süren eyleme, Marsilya’da yaşıyan Amazigh (Berberi) halkı da destek verdi. Eylem, Temsilcilik önünde, açlık grevlerini konu alan konuşmalardan sonra, sona erdi.

ALMANYA

Almanya’nın Ulm kentinde de Türkiye cezaevlerinde süren açlık grevleri ile dayanışma ve dikkat çekmek amacıyla bir yürüyüş düzenlendi. Ulm’da yaşayan Kürdistan ve Türkiyelilerin katıldığı yürüyüş, Ulm Einsteinhaus önünde, 500 kişinin katılımıyla başladı.

Almanya Kürt Dernekleri Federasyonu (YEK-KOM), AGIF, ATIF ve ADHS’nin ortaklaşa organize ettiği yürüyüş ardından miting de düzenlendi. Miting, Türkiye ve dünyada düzenlenen açlık grevleri eylemlerinde yaşamlarını yitirenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşu ile sona erdi.

İNGİLTERE

İngiltere'nin Başkenti Londra'da açlık grevlerine dikkat çekmek için eylem gerçekleştirildi. Dün saat 14:00’da, on genç, süresiz-dönüşümsüz açlık grevlerinin 60. gününde, Liverpool İstasyon'unda 60 siyah balon ile eylem yaptı.

Eylemciler Dalston bölgesindeki Halkevi'nden Liverpool İstasyonu’na yürüdü. Liverpool İstasyon'unda açlık grevleri için bir çok sayıda bildiri dağıtan eylemciler, Abdullah Öcalan’a özgürlük için başlatılan imza kampanyası için de imza topladı. (anf'den derlenmiştir)