Avrupa Birliği ülkelerine gitmeye çalışan yaklaşık 23 bin mültecinin yolda bir şekilde öldüğü açıklandı, 2000-2013 yılları arasında gerçekleşen bu yüksek ölüm oranının ürkütücü bir boyutta olduğu belirtiliyor

Binlerce mülteci her yıl farklı sebeplerden ötürü ülkesinden ayrılarak yasadışı yollardan Avrupa Birliği (AB) ülkelerine sığınmak için yola çıkıyor. Genelde deniz yoluyla kaçak olarak bu ülkelere gitmeye çalışan mültecilerin çoğu gidiş yolunda bir şekilde hayatını kaybediyor.

Sivil toplum kuruluşlarının AB ve farklı kaynaklardan aldığı bilgilere göre, resmi rakamlarda yer alan ölü  sayıları gerçeği yansıtmıyor. Yapılan araştırmaya göre, 2000-2013 yılları arasında AB'ye yasadışı yollardan girmeye çalışan 23 bin mülteci hayatını kaybetti. AB'nin resmi kaynaklarında yer alan bilgilerde ise bu sayının 5 bin civarında olduğu belirtiliyor.

Geçtiğimiz yıl Ekim ayında İtalya'nın Lampedusa Adası açıklarında 360 mültecinin ölümüyle sonuçlanan tekne kazasının ardından, AB'nin sınırlarını koruma politikasının bu tür ölümlerde etkisinin olduğu gündeme gelmişti.

HEDEF MÜLTECİYİ DEĞİL, "AVRUPA KALESİ"Nİ KORUMAK

AB’nin mülteci politikası son yıllarda birçok eleştirinin odağı haline geldi. AB, şimdiye kadar sürekli olarak ‘mültecilerin hayatlarını korumak istediklerini’ söylemelerine rağmen, binlerce göçmenin hayatına mal olan katı önlemleri de almaktan geri durmuyor. Önlemlerin başında, AB'ye mülteci gelmesinin önüne geçmek yer alıyor.

Sürekli yenilenen teknoloji ile donatılan Eurosur adı verilen AB sınır kontrol mekanizması nedeniyle mülteciler birlik sınırlarına giremeden engelleniyorlar. Zaten bu nedenden dolayı da AB artık ‘Avrupa Kalesi’ olarak da adlandırılıyor.

AB YOLUNDA ÖLEN MÜLTECİLERİN HARİTASI


Avrupa Birliği ülkelerine gitmeye çalışırken yolda bir şekilde hayatını kaybeden mültecilerin oranını gösteren bir harita yayınlandı. Harita'da kırmızı ile gösterilen bölgeler, AB ülkelerine giderken yolda ölen mültecilerin oranını gösteriyor. (Dünya Bülteni)