Hrant Kasparyan / Demokrat Haber

Avrupa Yeşiller Partisi, 1915 Ermeni Soykırımı’na ilişkin olarak sunulan karar tasarını oybirliğiyle kabul etti.

Fransa’nın Lyon kentinde dün yapılan 23. Genel Kurul toplantısında parti meclisine sunulan ve kabul edilen tasarıda Osmanlı yönetiminin Ermenilere yönelik olarak soykırım suçu işlediği kaydedildi.

Tasarıda, Türkiye’ye çağrıda bulunularak, Ermeni Soykırımı’nı resmen tanıması, Ermenistan ve Ermeni halkıyla uzlaşma doğrultusunda çaba göstermesi talep edildi.

Ermenistan’ın başkenti Yerevan merkezli Armenpress Ajansı’nın haberine göre, kabul edilen tasarıyla tüm Avrupa ülkelerine Ermeni Soykırımı’nı açıkça ve resmen tanımaya davet ettiğini duyuran Yeşiller Partisi, böylelikle Ermenistan-Türkiye ilişkilerinin normalleştirilmesine ve gelecekte insanlığa karşı benzer suçların işlenmesinin önlenmesine katkıda bulunulacağını kaydetti.

TASARIDA KÜLTÜREL SOYKIRIM DA YER ALDI

1915 Ermeni Soykırımı’nın ardından Türkiye’de sistematik olarak tahrip edilerek yok edilen Ermeni tarihi yapıları ve kültürel mirasına da değinilen tasarıda, söz konusu Ermeni kültürel mirasına ait olan yapıların onarılması talep edildi.

Tasarıda, Türkiye’nin kendi tarihiyle yüzleşebilmesi doğrultusunda tüm arşivlerini tarihçi, araştırmacı ve bilim insanlarının erişimine açması da talep edildi.  

Parti Meclisi’nin oybirliğiyle kabul ettiği karar tasarısına ilişkin olarak konuşan Avrupa Parlamentosu (AP) Milletvekili ve Yeşiller Partisi AP Grup Başkan Vekili Michéle Rivasi, tasarının Ermeni Soykırımı’nın yüzüncü yıldönümü olan 2015 yılında kabul edildiğine dikkat çekti.

Dünyada kalıcı barış sağlanması doğrultusunda tüm ülkelere sorumluluk düştüğünü ifade eden Parlamenter Rivasi, Türkiye’de devam eden inkâr sürecinin nefreti körüklediğini belirterek bunun son bulması gerektiğini ve ancak böylelikle kalıcı barış sağlanabileceğini vurguladı.