Paris - Avrupa Sol Partisi lideri ve Fransa Komünist Partisi (PCF) Ulusal Sekreteri Pierre Laurent, KCK operasyonlarına sert tepki göstererek, “Türkiye yetkilileri iç savaş mı arıyor?” diye sordu.

Türk polisinin Cuma günü 17 ilde 123 adrese yönelik eş zamanlı baskıları ve milletvekili Leyla Zana’nın evinde aramalar yapmasına Avrupa Sol Partisi lideri ve Fransa Komünist Partisi Ulusal Sekreteri Pierre Laurent’ten sert tepki geldi.

Yazılı bir açıklama yapan Laurent, Türk Başbakanı Recep Tayyip Erodoğan’ın şiddetli depremin şoku altındaki Van dahil 17 kentte, “büyük çaplı ve sistematik baskı ve tutuklama” operasyonu yürüttüğünü hatırlattı.

“Bu operasyon özellikle askeri çatışmayı reddeden ve barışçıl bir çözüme çağıran her erkek ve kadını hedef aldı” diyen Laurent, “Nasıl olur da Türkiye’de bir hükümet başkanı kendi ülkesinde şiddeti ve gerilimi alevlendirirken, bu şekilde terörizmle mücadele edeceğini iddia edebilir?” ifadelerini kullandı.

Diyarbakır Belediyesi ve Leyla Zana’nın evinde de aramalar yapıldığını belirten Laurent, “Bu kadar sert bir şekilde ve bu ölçekte bastırarak, bu kadar aşağılamayı provoke ederek, Türkiye yetkilileri iç savaş mı arıyor?” diye sordu.

BDP milletvekillerinin Türk Meclisi bünyesinde aralıksız bir şekilde “bu çok tehlikeli tırmanış” konusunda uyarılarda bulunduğu hatırlatan Laurent, “Avrupa ve Fransa bir kez daha bu korkunç şiddet karşısında işbirlikçi ve suçlu bir sessizlikle mi yetinecek?” dedi. (ANF)