Avrupa Parlamentosu seçimleri için AB vatandaşları sandık başında. Yetkililer ise selfie çekme çılgınlığının sandık başına yansımaması için tedbir alıyor.

Sandık görevlilerine selfie çekmek isteyen seçmenleri durdurma talimatı verildi.

Seçim Komitesi selfie çekip sosyal medyada yayınlama çılgınlığının seçimin güvenliğini tehlikeye atacağından korkuyor.

Herhangi bir kişi kasıt olmadan bir başkasının nasıl oy kullandığını açığa çıkarırsa 5 bin strelin ya da 6 ay hapis cezası ile karşı karşıya kalabilir.

Sandık görevlileri oy kullanma kabinine "Fotoğraf çekmek yasaktır" yazısı asmaları için uyarıldı.

Hatta bazı sandık görevlilerine selfie'nin ne olduğunun anlatıldığı ve oy kullanma noktalarında selfie çeken birini gördüklerinde ne yapmaları gerektiğinin anlatıldığı bir eğitim verildi.

YASALAR ESKİ KALDI

İngiltere'nin doğusundan bir yetkili "Sandık görevlilerine fotoğraf çeken birini görürlerse o kişiyi fotoğrafı silmesini söylemelerini anlattık. Ancak telefonu ellerinden almaya çalışmamları gerekiyor" dedi. Yetkili görevlilere adres ve isim almaları talimatı verildiğini ancak her durumda polisi aramayacaklarını söyledi.

Kanunlara göre bir kişinin oy kullanmasına dair bilgileri açığa çıkarmak yasak.

Ancak Seçim Amirleri Birliği'nin yöneticisi John Turner kanunun henüz cep telefonlarının olmadığı bir dönemden kalma olduğunu ve günün ihtiyaçlarına göre yenilenmesi gerektiği görüşünde.

Kanunu nasıl yorumladığı sorulan Turner selfie çekip bunu sandıklar kapanana kadar hiçbir yerde yayınlamamak sorun yaratmayabilir, ama oy pusulasının fotoğrafını çekip "anınd dışarı çıkıp bunu Facebook'a koymak" riskli birşey diyor.

Turner sandık başında selfie çekme niyeti olanlara ise "riske değmez" diyor. (BBC Türkçe)