Avrupa Parlamentosu (AP), IŞİD tarafından Irak ve Suriye’de Hıristiyanlar, Ezidiler ve diğer dini ve etnik azınlıklara karşı bir soykırım yapıldığını kabul etti.

Strasbourg’daki parlamento kararında, Irak ve Suriye’de Hıristiyanlar, Ezidiler ve diğer dini ve etnik azınlıklara karşı bir soykırım yapıldığı kabul edildi. Kararda “insanlığa karşı suç ve savaş suçuna eş değerdeki insan hakları ihlalleri sert bir şekilde” kınandı. Kararda Avrupa Birliği’nden (AB) de din ve vicdan özgürlüğüne ilişkin kalıcı özel bir temsilcilik kurması istendi.

Avrupalı parlamenterler ayrıca Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni (BMGK) bu saldırıların soykırım olarak tanınması amacıyla gerekli tedbirleri almaya çağırdı.

Bununla birlikte BM Güvenlik Konseyi üyelerinden Irak ve Suriye’de IŞİD’in işlediği suçlara ilişkin bir soruşturma yürütülmesi için Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne başvuruyu desteklemesi talep edildi.

Sağcı PPE grubundan İsveçli parlamenter Lars Adaktusson, “tarihi bir karar” dedi. Adaktusson, “500 milyonun aşkın kişiyi temsil eden 28 ülkenin seçilmişleri üye devletler, Avrupa Komisyonu’na ve uluslararası topluma açık bir mesaj gönderdi” dedi.

(Kaynak: imc tv)