Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Marija Pejcinovic Buric, Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden ayrılmasına tepki gösterdi. Buric, "Bu hamle Türkiye, Avrupa ve ötesinde kadınların korunmasını tehlikeye atan büyük bir geri adımdır" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Kararı ile Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden ayrılmasına tepki gösteren Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Marija Pejcinovic Buric, “Türkiye'nin Avrupa Konseyi'nin kadına yönelik şiddetle ilgili İstanbul Sözleşmesi'nden çekildiğini duyurması yıkıcı bir haberdir" dedi.

'KADINLARIN KORUNMASINI TEHLİKEYE ATIYOR'

Kararın, kadın hakları konusunda büyük bir geri adım niteliğinde olduğunu söyleyen Buric, "İstanbul Sözleşmesi, 34 Avrupa ülkesini kapsamaktadır ve kadınları her gün karşılaştıkları şiddetten korumaya yönelik uluslararası çabalarda altın standart olarak değerlendirilmektedir. Bu hamle Türkiye, Avrupa ve ötesinde kadınların korunmasını tehlikeye atan büyük bir geri adımdır" ifadelerini kullandı. 

'BU BİR PROVOKASYONDUR'

AB-Türkiye Karma Parlamento Komisyonu Eş Başkanı Sergey Lagodinsky de, Türkiye'nin AB Konseyi zirvesinden önce İstanbul Sözleşmesi'nden ayrılma kararını açıklamasının 'provokasyon' olduğunu söyledi. Lagodinsky, Twitter paylaşımında "Son 24 saat içinde Türkiye hükümeti, AB ile kalan son ortak konumlarından bir maraton koşusu kadar uzaklaştı. İstanbul Sözleşmesi'nden ayrılmak bunun doruk noktasıdır ve provokasyondur" ifadelerine yer verdi.