Avrupa Barolar ve Hukuk Birlikleri Konseyi (Council of Bars and Law Societies of Europe [CCBE]) Başkanı Michel Benichou, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Başkan Yardımcısı Münip Ermiş’in gözaltına alınmasıyla ilgili mektup yazdı.

Avrupa Birliği (AB) üye ülkelerinden 1 milyondan fazla üyesi bulunan CCBE’nin Başkanı Benichou, Ermiş’in de aralarında bulunduğu 25 avukatın evinin aranmasının ardından 22’sinin halen gözaltında tutulmasından endişe duyduklarını belirtti.

Erdoğan’dan, Ermiş ve diğer avukatların serbest bırakılmaları için acil adım atması talep edildi.

Ayrıca, Türkiye’deki avukatlara, mesleklerini taciz, tehdit, baskı olmaksızın yapabilecekleri ortamın sağlanacağının garanti edilmesi istendi.

Mektupta, Avukatların Rolüne dair Birleşmiş Milletler Temel Prensipleri de hatırlatıldı ve bir kopyası mektupla birlikte Erdoğan’a sunuldu.

Antalya’da 8 Eylül’de 25 avukatın ev ve işyeri, Fethullah Gülen hareketine yönelik soruşturmalar gerekçe gösterilerek polis baskınına maruz kaldı.

Aralarında ÇHD Başkan Yardımcısı Münip Ermiş’in de olduğu 22 avukat halen gözaltında.

AVRUPA HUKUK ÖRGÜTLERİNDEN AÇIKLAMA

Demokrasi ve İnsan Hakları İçin Avrupa Avukatlar Derneği (The European Association of Lawyers for Democracy and World Human Rights [ELDH]) ile Avrupa Demokratik Avukatlar Örgütü (European Lawyers for Democracy- [ELD]) de Ermiş’in gözaltına alınmasıyla ilgili açıklama yapmıştı.

İki örgüt, Ermiş’in gözaltına alınmasından duydukları endişeyi belirttikleri açıklamalarında, “Uzun yıllardır ÇHD, ELDH örgütünün bir üyesidir ve Münip Ermiş’i Türkiye’de pek çok insan hakkı ihlali mağdurlarının takdire şayan avukatı olarak çok iyi tanımaktayız” dedi.

“Bu gözaltı, Türk hükümetinin Kürt sorununa barışçıl çözüm ve ifade özgürlüğüne kendini adayan gazeteciler, sendika üyeleri, insan hakları aktivistleri, milletvekilleri, akademisyenler ve öğrenciler dahil yurttaşlara karşı sürdürülen ‘terör suçlaması’ ile yürütülen soruşturma örneklerinin bir parçası.” “Hükümet’in, Fettullahçı Terör Örgütü’ne (FETÖ) karşı savaş gerekçesiyle operasyonlar başlatmasından bu yana, [bu operasyonu] FETÖ ile bağlantısı olmadığı kesinlikle belli olan örgütler ve bireyleri baskı altına almanın bahanesi olarak kullanıyor.”

ELDH ve EDL, “Ermiş’in derhal salıverilmesini ve kendisine yönelik bütün haksız eziyetlere son verilmesini” talep etti.

(Kaynak: Bianet)