Süheyla Kaplan/ Demokrat Haber

Almanya’da Yeşiller Partisi Hamburg eyaleti Meclis Grubu ile Alevi dernekleri ortaklaşa düzenledikleri etkinlikte aşure dağıttı.

Hamburg’da Belediye Sarayı’nda Alevilerle imzalanan ‘Devlet anlaşması’ kapsamında ilk kez düzenlenen aşure etkinliğine çok sayıda Alevi dedesi, Alman ve Türk davetli katıldı.

Hamburg Belediye Sarayında düzenlenen aşure etkinliğinin önemine değinen Yeşiller Partisi Federal eski Milletvekili Memet Kılıç, "Yezit hala yaşıyor. Sadece geçmişte değili Çorum’da, Maraş’ta, Diyarbakır’da, Suruç’ta, Ankara’da hala Yezit çalışıyor" dedi.

‘Almanya’da ve Hamburg’da 25 yıllık Alevilik’ adıyla düzenlenen etkinliğin ev sahipliğini yapan Yeşiller Partisi Hamburg Eyalet Milletvekili Filiz Demirel, çoğulcu bir toplumun ancak eşit katılımla mümkün olabileceğini ifade ederek Almanya’da ilk kez Hamburg kentinde 25 yıl önce Alevi derneklerinin Hamburg’da kurulduğuna dikkati çekti.

Kültürlerarası diyaloğun geliştirilmesi, Alevilerin kimliklerinin hukuksal ve siyasal alanda tanınması, akademik alanda bilim adamı yetiştirilmesi için üniversitede Alevilik kürsüsüsünün açılması gibi taleplerle Hamburg’da Aleviler ile ‘devlet anlaşması ‘imzalandığına işaret eden Demirel, Alevilerin sadece geçmişte değil, günümüzde de hala baskıya uğradığını söyledi.

'HALA KATLİAMLAR YAŞANMAKTA'


Demirel, "Geçmişte olduğu gibi Türkiye’de hala katliamlar yaşanmakta. Çorum, Maraş, Sivas, Diyarbakır, Suruç ve Ankara bunlardan sadece birkaçı. Dininden, etnik kökeninden ve düşüncesinden dolayı insanlar hala baskı altına alınmakta ve katliamlar uygulanmakta. Bu nedenle İmam Hüseyin Aleviler için hala yaşayan bir semboldür" dedi.

Günümüzde İŞİD tehlikesine de değinen Demirel, "İŞİD islam devleti yaratma uğruna Suriye’de azınlıklara ve başka inançtaki insanlara kanlı katliam yaşatmaktadır. İŞİD’den kaçan mültecilerin birçoğu Almanya’ya sığınmıştır. Sığınmacıları, mültecileri dışlamak yerine onları buraya entegre etmek en büyük çabamız olmalı" şeklinde konuştu.

‘ALEVİLER DE DİĞER SIĞINMACILAR GİBİ ÜLKELERİNİ TERK ETMEK ZORUNDA KALDILAR’

Demirel konuşmasını şöyle sürdürdü: ‘’ Aleviler de buraya politik sığınmacı olarak geldiler. İnançlarınden ve politik düşüncelerinden dolayı ülkelerini terk etmek zorunda kaldılar. Alevilik Türkiye’de tanınmamakla birlikte eşit yurttaşlık hakkı elde etmek için mücadele verdiler. Bunun sonucunda da başarı elde edildi. Uzun süren mücadelelerin sonucunda Hamburg eyaletinde Aleviler ile hukuksal anlamda diğer dinlerle eşit hakların verilmesi noktasında devlet anlaşması imzalandı. Almanya’daki din özgürlüğü umarım Türkiye’deki azınlıklar için de bir model oluşturur’.

KILIÇ: YEZİT HALA YAŞIYOR


Hamburg Belediye Sarayında düzenlenen aşure etkinliğinin önemine değinen Yeşiller Partisi Federal eski Milletvekili Memet Kılıç, tarihte ‘ kötü’ ile ‘iyi’ arasında bir savaş yaşandığını ve hala Yezit’in hayatta olduğunu söyledi.

Kılıç, "Tarihte Hz. Hüseyin bir semboldü. Yezit hala yaşıyor. Sadece geçmişte değili Çorum’da, Maraş’ta, Diyarbakır’da, Suruç’ta, Ankara’da hala Yezit çalışıyor. Boş durmuyor. Nasıl İmam Hüseyinler savaşlara boğun eğmediyse Aleviler de boyun eğmeyerek mücadelelerine devam edecekler" dedi.