Türkiye'de yüz yüze eğitime dönüş öncesinde aşısız öğretmenlere hafta iki defa PCR testi zorunluluğu getirilirken, ABD'de öğretmenlerin aşı yaptırmasının önemini ortaya koyan bir olay yaşandı.

Kaliforniya'da bir öğretmen, Covid semptomları göstermesine rağmen okula gidince kendi sınıfının yarısına, sekiz veliye ve bir başka sınıftan altı öğrenciye Delta varyantı bulaştırdı.

ABD Ulusal Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin (CDC) açıklamasına göre olay, mayıs ortasında yaşandı.

Okuldaki aşısız iki öğretmenden biri olan bu kişi, korona virüsü semptomları göstermesine rağmen pozitif test sonucunu alana kadar iki gün boyunca derslere girmeye devam etti.

Ayrıca, kapalı alanda maske takma kuralını da ihlal ederek sınıfta çocuklara yüksek sesle okuma yaparken maskesini çıkardı.

ABD'de 12 yaş üzerindeki çocuklara aşı yapılırken, öğretmenin ders verdiği sınıf bu yaş grubundan küçüktü.

Öğretmen sonuç olarak kendi sınıfının yarısına, sekiz veliye ve bir başka sınıftaki altı öğrenciye Covid-19 bulaştırdı. Bu ihmal nedeniyle toplamda 26 kişinin korona virüsüne yakalandığı belirtildi.

CDC araştırmacıları, sınıfın ön sıralarında oturan çocuklar arasındaki enfeksiyon oranlarının da daha yüksek olduğunu saptadı.

Araştırmacılar aynı zamanda, Delta varyantının aşı için çocuk küçük çocuklar gibi aşısız gruplar arasında çok kolay yayıldığını vurguladı.

Bununla birlikte, olayın yaşandığı Marin bölgesinde genel olarak aşılanma oranının yüksek olması sayesinde okuldan yayılan salgının sınırlı kaldığının da altı çizildi.

ABD'li yetkililer, okulların yeniden açılması öncesinde kamuoyuyla paylaşılan bu araştırmanın, okullarda aşı, maske ve diğer önlemlerin ne kadar önemli olduğunun altını çizdiğini vurguladı.