Almanya'da Yargıtay'a taşınan bir davada, otel işletmecilerinin aşırı sağcı müşterileri kabul etmeme hakkına sahip olduğuna hükmedildi.   

 

Ancak daha önce onayı verilmiş bir rezervasyon söz konusu ise otel işletmecisi müşteriyi geri çeviremeyecek.

 

Kararda böyle bir koşula yer verilmesi, aşırı sağcı Nasyonal Demokrat Parti'nin genel başkanı Udo Voigt'ın kısmî başarısı olarak değerlendirildi.

 

VOİGT OTELDEN GERİ ÇEVRİLMİŞTİ  

Mahkemenin aldığı karar, Voigt'ın açtığı bir davaya dayanıyor. Voigt, 2009 yılında Brandenburg Eyaleti'ndeki bir otelde rezervasyon yaptırmış, ancak otel sahibi daha sonra Voigt'in otele girişini engellemişti.

 

Otel işletmecisi aldıkları karara, sağlık hizmetleri de sundukları tesislerinde müşterilerine “mükemmel bir rahatlama” vadettiklerini ve bunun Voigt'in siyasî görüşüyle bağdaşmadığını gerekçe göstermişti.

 

Voigt da dışlandığı gerekçesiyle geri çevrildiği otel hakkında dava açmıştı.

 

VERECEKLERİ KARARDA İŞLETMELER ÖZGÜR

Voigt'in şikâyetini değerlendiren ve Almanya için emsal teşkil edecek bir karar alan Yargıtay, onaylanmış rezervasyonlar dışında aşırı sağcı müşterilerin otele kabul edilmesi konusunda işletmecilerin özgür olduğu sonucuna vardı.

 

Kararda, siyasî görüşleri nedeniyle hiç kimsenin haksızlığa uğratılamayacağı yönünde anayasada yer alan temel ilkenin, özel kişiler ve şirketler arasında doğrudan geçerli olmadığı vurgulandı.

 

© Deutsche Welle Türkçe