Arjantin’li General Eduardo Cabanillas, 1976-83 yılları arasındaki askeri yönetim sırasında toplama merkezi yöneticiliği yapmaktan ömür boyu hapisle cezalandırıldı.

Üç eski istihbarat yetkilisi de cinayet, işkence ve yasadışı tutuklamadan cezalandırıldılar.

Yaklaşık 200 solcu kaçırılıp, Buenos Aires’teki Automotores Orletti gizli hapishanesine götürülmüştü. Kurbanların çoğu Uruguay’lıydı ancak aralarında Şili, Bolivya, Peru ve Kübalılar da vardı. Binlerce Arjantinli silahlı kuvvetler tarafından yönetilen merkezler işkence görmüş ve öldürülmüşlerdi.

Bütün bu suçlar Güney Amerika askeri yöneticilerince muhalefet hareketlerini bastırmak üzere ortaklaşa uygulanan Kondor Operasyonu’nun parçalarıydı.

Eski istihbarat ajanları Honorio Martinez ve Eduardo Ruffo 25’er yıl ve eski askeri istihbarat yetkilisi Raul Guglielminetti 20 yıl hapisle cezalandırıldılar.

Çalınan bebekler

Anne ve babası dışarıdan tamirhane gibi gözüken gizli hapishane ve işkence merkezinde tutulan Macarena Gelman, cezaları memnuniyetle karşıladı.

Macarena Gelman Uruguay’dan, “İhtiyacımız olan birazcık adaletti” diye seslendi.

Babası Marcelo Gelman, Automotores Orletti’ye götürüldükten sonra öldürülmüş ve cesedi çimento dolu bir bidonun içinde nehre atılmıştı. Kaçırıldığında hamile olan annesi Maria Claduia Garcia, daha sonra Uruguay’a götürüldü ve kaybedildi. Macarena Gelman tutukluluk esnasında doğdu ve 2000 yılında gerçek kimliğini öğrenene kadar Uruguaylı bir polis tarafından yetiştirildi.

Kondor Operasyonu 1975 yılında Arjantin, Brezilya, Bolivya, Şili, Paraguay ve Uruguaylı askeri yetkililer tarafından planlanmıştı ve amacı diğer ülkelere timler göndererek rejim muhaliflerini izleyip öldürmek ve böylece muhalefeti susturmaktı.

“Kirli Savaş” olarak bilinen cunta döneminde, silahlı güçler tarafından yaklaşık 30.000 kişi öldürüldü veya kaybedildi.

BBC / Çev. T. Özgür Yıldız / DEMOKRAT HABER