Arjantinli yetkililer üç eski polisi askeri yönetim süresince ölüm uçuşları olarak bilinen olaylarla ilgili olarak tutukladı. Polisler 1977 yılında Fransız rahibe Leonie Duquet ve insan hakları eylemcisi Azucena Villafor’un uçaktan atılması olayında mürettebat oldukları gerekçesiyle suçlanıyorlar. Cesetleri kıyıya vurmuş ve 2005 yılında teşhis edilene dek isimsiz bir mezarlığa gömülmüşlerdi.

YÜZLERCE POLİTİK TUTUKLUNUN BU ŞEKİLDE ÖLDÜRÜLDÜĞÜ BİLİNİYOR

Hakim, Salı günü eski polis memurlarından Enrique Jose De Saint Georges, Mario Daniel Arru ve Alejandro Domingo D’Agostino’nun tutuklanması emrini verdi. Aynı zamanda bir avukat ve eski bir deniz subayı da olayla bağlantıları olduğu gerekçesiyle gözaltına alındı.

Rahibe Leonie Duquet ve Azucena Villaflor, Mayıs Meydanı Anneleri grubunun kurucuları ve 1977 yılında polis tarafından tutuklanan onlarca kadının arasındaydılar. Annelere yardım eden diğer bir Fransız rahibe Alice Domon’da kaçırılanlar arasındaydı ama cesedi bulunamadı.

Savcılar, eski deniz subayı Alfredo Astiz için rahibeler ve daha başka birçok insanın alıkonulmasıyla ilgili olarak ömür boyu hapis cezası talep ettiler. Sarışın Ölüm Meleği olarak bilinen Alfredo Astiz, güvenlik güçlerinin Annelerin Buenos Aires’te bir kilisede yaptıkları toplantıya sızmalarına yardımcı olmakla suçlanıyor.

1976 ve 1983 yılları arasındaki diktatörlük boyunca 10.000 ila 30.000 insanın kaybedildiğine inanılıyor.

BBC / ÇEV: T. ÖZGÜR YILDIZ / DEMOKRAT HABER