Arap Araştırmaları ve Politikaları Merkezi’nin yaptığı anket, Arap dünyasında her 10 kişiden 9'unun IŞİD’e olumsuz gözle baktığını ortaya çıkardı. Bununla birlikte Arapların yarısı, kendini dindar olarak görmüyor.
Londra merkezli Katar gazetesi Al-Araby Al-Jadeed’in haberine göre 12 Arap ülkesinde, toplam 18.300 kişiyle yüz yüze yapılan anket, Arap dünyasında şimdiye kadar yapılmış en kapsamlı çalışma olarak tanımlandı.

Araştırmada silahlı cihatçı grupların amaçları ve bu uğurda başvurdukları yöntemleri destekleyen Arapların sayısının giderek düştüğü belirtilirken, bu yıl karşı çıkanların oranının dört puan daha arttığı ve yüzde 89’a ulaştığı açıklandı.

IŞİD'E EN BÜYÜK SEMPATİ MORİTANYA'DAN

Anket sonuçlarından ayrıca medyada çıkan raporlara da yer verilmiş. Buna göre Irak ve Suriye topraklarında faaliyet gösteren IŞİD’e, Arap coğrafyası dışındaki ülkelerden katılan militanların sayısı Araplardan çok daha fazla.

“IŞİD’e sempatiyle bakıyor musunuz” sorusuna “Hayır” cevabı veren Ürdünlülerin oranı yüzde 96’yken, Cezayir’de aynı cevabı verenlerin oranıysa 69. Suudi Arabistan’ın yüzde 89’u IŞİD’e “hayır” derken, örgüte en fazla sempatiyle bakan ülkeyse Moritanya.

Araştırmaya dair en ilginç sonuçsa Arap dünyasının yarısının, kendini, ‘Dindar değilim’ diye tanımlaması. (Diken)