Aralarında Suudi Arabistan'ın da yer aldığı 10 Arap ülkesi, IŞİD'e karşı mücadele planı kapsamında ABD'yle birlikte hareket edeceklerini duyurdu.

Arap bakanların ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'yle Suudi Arabistan'ın Cidde kentinde yaptıkları toplantı ertesinde 10 Arap ülkesi ve ABD ortak bir açıklama yaptı.

Toplantıya Suudi Arabistan, Bahreyn, Mısır, Irak, Ürdün, Kuveyt, Lübnan, Umman, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri katıldı. Türkiye de toplantıda temsil edildi.

Toplantı sonrası yapılan ortak açıklamada terörizme karşı durmakta ortak bir taahhütte bulunulduğu belirtildi. Açıklamada, bakanların 'IŞİD'i yok etme stratejisinin tüm Irak ve Suriye'yi kapsayıp kapsamayacağının tartışıldığı' bildirildi.

Açıklamada bu ülkelerin IŞİD'e para ve militan akışını durdurmak konusunda anlaştığı belirtildi. Ayrıca koordineli bir askeri operasyona destek verilebileceği de aktarıldı.

Bu arada ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin yarın Türkiye'ye geleceği açıklandı.

AFP Haber ajansı Kerry'nin IŞİD'e karşı ortak operasyonda Türkiye'nin desteğini talep etmek için bu ziyareti gerçekleştirdiğini bildirdi.

Bununla birlikte AFP, bu ziyaret öncesi ajansa konuşan bir Türk yetkilinin, 'Türkiye'nin herhangi bir askeri operasyona katılmayacağı yönündeki' görüşünü yinelediğini, bunu yerine Türkiye'nin insani operasyonlara odaklanacağını söylediğini belirtti.

Türkiye, ABD'nin öncülüğünde IŞİD'e karşı gerçekleştirilecek hava operasyonlarına katılmayacağını açıklamıştı. Türk Dışişleri Bakanlığı'nda yapılan açıklamada ise görüşmeyle ilgili şu bilgilere yer verildi:

"Yapılacak görüşmelerde, ortak gündemimizde yer alan ikili, bölgesel ve küresel konuların ele alınması ve ilişkilerimiz ile işbirliğimizin daha da geliştirilmesi imkanları üzerinde durulması planlanmaktadır."

ABD Başkanı Barack Obama IŞİD'e karşı hem Irak hem de Suriye'de askeri operasyon düzeyebileceklerini söylemişti. John Kerry ise IŞİD'e karşı bölgesel çapta bir koalisyon için Orta Doğu turuna çıkmıştı.

Gün içinde Rusya, ABD'yi Suriye'de hava saldırısı gerçekleştirmemesi yönünde uyarmıştı. Rusya dışişleri bakanlığından bir sözcü, Birleşmiş Milletler desteği olmadan yapılacak böylesi bir harekatın "bir saldırganlık eylemi" olacağını belirtti.