İslam’a aykırı olduğunu öne sürdükleri bir sergiyi basan Selefiler, bir mahkeme binasına da zarar verdi. 100 yaralı var, 165 kişi gözaltına alındı.

 

Dünya siyaset tarihini değiştiren Arap Baharı’nın başladığı ülke konumundaki Tunus, adım adım kaosa sürükleniyor. İsyan sonucu eski diktatör Zeynel Abidin bin Ali’nin fazla ısrar etmeyerek ülkeden kaçması sayesinde büyük ölçüde kansız ve yumuşak bir geçişle rejim değiştiren ülkede, aradan geçen zaman, şiddet ve çatışmayı artırmaya başladı.

 

DERGİYE KIZDILAR

Ülkenin çeşitli yerlerinde radikal İslamcı Selefilerle laikler arasında yaşanan gerginlikler, önceki gece doruk noktasına ulaştı. Başkent Tunus’taki Abdaliye Sarayı’nın evsahipliği yaptığı “Sanat Baharı” resim sergisinde, İslam’a aykırı resimlerin gösterildiğini öne süren Selefiler, hem serginin düzenlendiği yere hem de başka kamu binalarına saldırdı. Protesto sırasında Seyyidi Hüseyin mahallesinde bir mahkeme ve kamuya ait bir araç yakıldı. Göstericiler polisle çatıştı, 65’i polis 100 kişi yaralanırken 165 kişi gözaltına alındı. Adalet Bakanı Nureddin Bhiri, “terör eylemlerini” kınadı ve suçluların “ağır bir bedel” ödeyeceğini söyledi. Bhiri olayları çıkaranların da toplumda tecrit edilmiş, kontrolünü yitirmiş terörist gruplar olduğunu savundu.

 

ZEYNEL ABİDİN Mİ EL ZEVAHİRİ Mİ

Selefileri çok kızdıran resimlerin bazılarında Mekke karikatürleri, çıplak kadın portreleri, hamamböceği figürlerinden oluşan Allah yazısı gibi unsurlar bulunuyor. Ancak tüm bunların, radikal İslamcıların ayaklanma emareleri göstermeye başlamasında sadece bahane olduğundan endişeleniliyor.

 

Toplumsal yaşamın İslami şeriata göre düzenlenmesini isteyen Selefiler’in, El Kaide lideri Ayman El Zevahiri’nin ayaklanma çağrısından sadece iki gün sonra başkent Tunus’taki bir sanat galerisine yönelik tepkisi polis karakollarına ve mahkeme binalarına saldırıya dönüştü. Önceki gece boyunca süren çatışmalarda 86 kişi gözaltına alınırken Adalet Bakanı Nurettin Bhiri ‘terörist saldırıyı’ kınadı ve ‘suçluların ağır bir bedel ödeyeceğini’ öne sürdü. Ennahda hükümeti, son haftalarda sayıları az olmalarına karşın Tunus’ta içki içenlere ve laik üniversitelere saldırarak etkinliklerini arttıran Selefilere göz yummakla suçlanıyor.