Ajans France Press'in (AFP) Filistinli kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Filistin’in tarihsel lideri Yaser Arafat’ın zehirlenme sonucu hayatını kaybettiği şüpheleri üzerine yapılan suç duyurusu ardından, Arafat’ın mezarı bu sabah açıldı. Kazı işlemleri bu sabah saat 05.00 sıralarında başladı. Arafat’ın mezarının olduğu Ramallah’taki Filistin yönetiminin karargahı Muakataa’da yapılan kazı sırasında Fransız, İsviçreli ve Rus uzmanlar da hazır bulunarak, incelemelerine başladı.

Kudüs müftüsü Muhammed Hüseyin’in de mezar açılırken hazır bulunduğu bildirildi. AFP’ye konuşan müftü, "Mezar açılırken hazır bulunmam gerekiyordu," dedi. Fransız savcıların da Ramallah’ta oldukları belirtildi.

Arafat’ın mezarının bugün yeniden kapatılması ve askeri bir törenin yapılması bekleniyor. Uluslar arası uzmanlar Filistinli liderin polonyumdan zehirlendiği iddiasına yanıt arıyor.

EŞYALARDA POLONYUM İDDİASI GÜNDEME GELMİŞTİ

Yaser Arafat 11 Kasım 2004 tarihinde Paris yakınındaki Percy askeri hastanesinde hayatını kaybetti. Ancak ölümü konusundaki hastane bilgileri sürekli tartışma konusu olarak kaldı.

El Cezire televizyonunun 3 Temmuz günü yayınladığı bir belgeselde Arafat'ın kişisel eşyalarında yüksek miktarda polonyum bulunduğu iddiası üzerine şüpheler yeniden ortaya çıkmıştı.

Araştırmayı yapan enstitünün müdürü Dr. Francois Bochud, "Arafat’ın vücut sıvıları ile temas etmiş kişisel eşyalarında açıklanamayacak kadar yüksek polonyum-210 bulunduğunu doğrulayabilirim," demişti.

31 Temmuz günü eski Filistin Başkanı’nın dul eşi ve kızı "cinayet" suçlamasıyla Fransa’da suç duyurusunda bulundu. Her ne kadar suç duyurusu herhangi bir devlet, grup ya da kişiye yönelik olmasa da, Arafat’ın yakınları zehirlenme konusunda İsrail'den şüpheleniyor.

Polonyum, 2006 yılında Rusya Başkanı Vladimir Putin karşıtı, eski Rus ajans Alexandre Litvinenko’un ölümünde gündem olmuştu. (anf)