Brüksel'de temaları planlanmış olan Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in Brüksel ziyareti, gezi olayları ile gerginleşen AB-Türkiye ilişkileri neticesinde son anda iptal oldu.

Aynı gün içerisinde AP Dış İlişkiler Komisyonu üyelerinden bir grup parlamenterin 19 ve 20 Haziran tarihlerinde yapacağı Türkiye ziyaretinin iptal edildiği öğrenildi.

Ziyarette 13 kişilik komisyon grubunun Ankara ve Diyarbakır'da temaslar yapması planlanıyordu. Ancak bunların iptal edilmesinin ardından yerine sadece Alman iktidar partisi GDU'nun AP'de önde gelen temsilcisi Elmar Brok ve Hristiyan demokrat İspanyol José Ignacio Salafranca yarın AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile komisyonun Türkiye ziyareti gündeminden bağımsız olarak görüşeceği açıklandı fakat bu da iptal edildi.

Ziyaretin neden iptal olduğuna ilişkin AP Türkiye Raportörü Ria Oomen-Rujiten'in ofisinden yapılan açıklamada ziyaretin gündeminin Kürt meselesi ve açılım olduğu fakat var olan konjonktürde ve son gelişmeler ışığında bu gündemin verimli şekilde ele alınamayabileceği belirtildi.

Ziyaretin iptal edilmesine ilişkin olarak bir Türk dışişleri yetkilisi de, "İptal etmek kendilerinin tasarrufudur. Eğer açılım konusuyla ilgili görüş alışverişinde bulunmak için gelenler başka gündem sebebiyle ziyareti iptal ettilerse yersiz bir iptal olmuştur. Çözüm süreci ve buna yönelik gündemimiz devam etmektedir" şeklinde konuştu.