Avrupa Parlamentosu Başkanı Antonio Tajani, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası Türkiye’de yaşanan gelişmeleri ve Ankara’nın Avrupa ülkeleriyle yaşadığı referandum gerilimini değerlendirdi.

Türkiye ile Avrupa arasındaki gerilime değinen Tajani, gerilimin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a desteği arttırmak için kullanıldığını söyledi.

 Tajani, “Bu yüksek tonlar, ülke içinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın isteklerine desteği güçlendirmek için kullanılıyor. Referandum bitince Türkiye’nin yeniden makul bir çizgiye dönmesini ve Avrupa’yla yapıcı ilişkilere sahip olmasını umuyorum” dedi.

Türkiye’nin Avrupa’nın en önemli muhataplarından biri olması gerektiğini belirten Tajani, “Ancak son yıllarda tam tersi bir yola girmiş gibi görünüyor. Özellikle de bizim için temel önemde olan, insan hakları ve basın özgürlüğü gibi değerler konusunda yaptığı seçimler açısından... Bir gazetecinin sırf yazdıkları beğenilmiyor diye tutuklanması bizim için akıl alır gibi değil” dedi. Tajani, sunuculardan birinin araya girerek “Üstelik tek bir gazeteci de değil, çok sayıdalar” demesi üzerine de “Ben de geçmişte gazetecilik yapıyordum, ben de hapse girebilirdim” ifadelerini kullandı.

‘GERİLİM ERDOĞAN’A DESTEĞİ ARTIRMAK İÇİN’

Tajani, Türkiye’yle bazı Avrupa ülkeleri arasındaki gerilime de değinerek “Bu yüksek tonlar, ülke içinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın isteklerine desteği güçlendirmek için kullanılıyor. Referandum bitince Türkiye’nin yeniden makul bir çizgiye dönmesini ve Avrupa’yla yapıcı ilişkilere sahip olmasını umuyorum” diye konuştu.

Tajani, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Hollanda’ya ilişkin suçlamaları konusunda ise “Nazizm yüzünden büyük yaralar almış bir ülkeye Nazi suçlaması yapmak kabul edilemez” ifadelerini kullandı.