Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanlarının, Suriye'de, antik Palmyra kentinin tamamına yakın kısmını ele geçirdiği bildiriliyor. Bir görgü tanığı BBC'ye hükümet birliklerinin şehirden neredeyse tamamen çekilmiş olduğunu söyledi.

IŞİD militanlarının UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan kenti tahrip etmesinden kaygı duyuluyor.

Militanlar Hatra ve Nimrud da dahil olmak üzere, Islam öncesi Irak'tan bugüne kalan birçok antik siteyi yıktı.

Suriye devlet televizyonu, şiddet ortamında vatandaşların şehirden tahliye edilmiş olduğunu bildirdi.

Palmyra'dan bir aktivist olan Ömar Hamza BBC'ye, bölgenin hem IŞİD hem de hükümet tarafından "çok ağır şekilde bombalandığını" söyledi. Hamza "Şehrin doğusunda son derece şiddetli çatışmalar var" dedi.

ANTİK ESERLER TAHRİP EDİLİYOR     

Birinci ve ikinci yüzyıldan kalma sütunlu yolları ve tapınaklarıyla tanınan Palmyra, antik çağın en önemli kültür merkezleri arasında.

IŞİD militanları, daha önce Irak'ta aralarında Hatra ve Nimrud da bulunan antik kentleri yağmalayarak yıkmıştı.

Irak Eski Eserler Müdürü Mamun Abdülkerim ajanslara yaptığı açıklamada, Palmyra'daki yüzlerce heykeli, güvenli yerlere taşıdıklarını söyledi. Ancak kentteki kalıntılar tehdit altında.

Abdülkerim, "Bu tüm dünyanın savaşıdır" dedi ve ABD öncülüğündeki askeri güçlerin IŞİD'in antik kenti yıkmasını engellemesini istedi.

UNESCO Başkanı Irina Bokova da gelişmeleri kaygıyla izlediklerini belirtti.

Bokova, açıklamasında "Savaş Orta Doğu'nun en önemli kentlerinden birini ve sivil nüfusunu tehdit ediyor" dedi.

Palmyra ve Tadmur, doğudaki Der-ez-Zor kentiyle başkent Şam arasında stratejik bir noktada yer alıyor. Palmyra, zengin gaz yataklarının bulunduğu bölgeye de yakın. (BBC Türkçe)