Barış Kınık -ANF

New York borsasının tüm girişlerini abluka altına alan protestocular, borsa çalışanlarının binaya girmesini engelledi. Polis bölgeyi ablukaya aldı. En az 50 gösterici gözaltına alındı.

Polis, saatler ilerledikçe göstericilerin sayısının "onbinlere" ulaşmasını beklediklerini açıklayarak bölgeye yoğun bir yığınak yapmaya başladı. Şu ana dek eylemde en az 50 göstericinin gözaltına alındığı bildirildi.

Uluslararası anti-kapitalist işgal eylemlerini tetikleyen New York'taki "Wall Street'i işgal Et" eylemcilerinin merkezi Zuccoti Park'taki çadırlar Salı günü polisin saldırısıyla boşaltılmıştı. Polisin saldırganlığına karşı "zamanı gelmiş bir fikrin önüne geçemezsiniz" sloganıyla yeniden toparlanan eylemciler, bugünü uluslararası eylem günü ilan etmişti.

Tüm protestoların ileri mevzisi haline gelen New York'taki eylemler, borsanın bloke edilmesiyle sınırlı kalmayacak. Saatler ilerledikçe 16 metro istasyonunu işgal ederek çalışamaz hale getirmeyi planlayan eylemciler, akşam saatlerinde kalabalığın yeterli sayıya ulaşmasıyla birlikte şehir merkezini bütünüyle işgal etmeye hazırlanıyor.

Eylem gününde ABD'nin dört bir yanından protesto haberleri gelirken polisin tavrı da sertleşiyor. Dün gece Seattle'da polisin göstericilere müdahalesi sırasında 84 yaşında bir kadının biber gazı nedeniyle hastaneye kaldırılması şehirde öfkeyi had safhaya çıkarttı. Solun güçlü bir geleneğe sahip olduğu kentte bugün büyük gösterilerin yapılması bekleniyor.

SENDİKALAR HAREKETE KATILIYOR

ABD'de ikinci ayını dolduran anti-kapitalist eylemler son günlerde doğal müttefikleriyle de buluşmaya başladı. Başından beri eylemleri destekleyen ancak şimdiye kadar daha çok eylemcilere maddi yardım yapmakla yetinen sendikalar da bugün alanlara çıkmaya hazırlanıyor.

New York'ta bugün yapılan eylemlere bina görevlileri, öğretmenler, ulaşım işçileri ve sağlık emekçilerini temsil eden sendikalar katılacaklarını açıkladılar. Bina görevlileri sendikası 25 bin işçiyi temsil ediyor, ulaşım işçileri sendikasının 30 bin üyesi var ve her iki sendika da çetin bir toplusözleşme sürecinde. Saatler ilerledikçe işçilerin eyleme daha fazla katılması bekleniyor.

Özellikle ülkenin güneybatısında işçi hareketi işgal eylemlerini domine etmeye başladı. Bölgedeki birçok sendika eylemlere desteklerini açıklarken, Kaliforniya'daki 23 bin öğretim üyesini temsil eden CFA da bugün grev pankartını aşmaya hazırlanıyor.

Ancak belki de ABD'li yetkililerin canını en çok sıkan şey, ülkenin en büyük sendikası olan ve 11 milyon işçiyi temsil eden AFL-CIO'nun eylemlere giderek daha fazla katılması. New York'taki protestoculara destek için imza kampanyası başlatan sendikanın anti-kapitalist eylemlere tam taraf olması halinde dengeleri ciddi şekilde değiştirebileceği dile getiriliyor.

Sendikaların eylemlerden etkilenmesi her düzeyde görülebiliyor. Protestoculardan feyz alan sendikaların son aylarda sosyal medya araçlarını çok daha fazla kullanmaya başladığı ve tabanda grev ve eylem isteğinin giderek yükseldiği bilgileri geliyor. New York Times gazetesine konuşan sendika lideri Stuart Appelbaum, "işgal hareketi sendikaları değiştirdi. Çok daha fazla sendika eylemlerde daha sert olmak istiyor ve bundan sonra sokaklarda çok daha fazla işçi göreceksiniz" diye konuşuyor.

Sokakların hala hareketli olduğu New York'taki eylemleri, http://www.occupywallst.org sitesinden canlı olarak izlemek mümkün.