Suriye lideri Beşar Esad ile bugün ikinci kez bir araya gelen Kofi Annan, görüşmenin ardından yaptığı konuşmada, "Bazı nedenler sebebiyle iyimserim" dedi. Suriye'den Katar'a geçecek olan Annan, yarın akşam da Ankara'da olacak.

 

Esad ile görüşmeden önce, Suriye müftüsü ve Hıristiyan din adamlarıyla biraya gelen Annan, Şam'daki temaslarıyla, ateşkes ve çatışma bölgelerine uluslarararası örgütlerin yardım ulaştırmasını sağlamayı amaçlıyordu.

 

BM eski genel sekreteri ve BM’nin Suriye özel temsilcisi Kofi Annan, hafta sonunda Şam’da Suriye yönetimiyle temaslarda bulundu. Cumartesi günkü görüşmenin ardından pazar günü Devlet Başkanı Beşar Esad ile ikinci bir görüşme yapan Annan, durumun ciddiyetine dikkat çekerek, “Durum o kadar kötü ve tehlikeli ki, başarısız olma lüksümüz yok” diye konuştu. Annan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Evet çetin olacak, zor olacak ama umuda sahip olmalıyız. Ben iyimserim. Çeşitli nedenlerden ötürü iyimserim. Öncelikle, kısa bir süreliğine buradaydım. Görüştüğüm hemen her Suriyeli barış istiyor. Şiddetin durmasını istiyorlar, yeniden normal yaşamlarına dönmek istiyorlar.”

 

"RÜZGARIN YÖNÜNÜ DEĞİŞTİREMEZSİNİZ"

Esad ile ülkedeki karmaşayı sona erdirme yollarını görüştüklerini ve kendisinin somut önerilerde bulunduğunu belirten Annan, buna verilecek gerçekçi bir yanıtın reform ve değişimden geçtiğini kaydetti. Gana kökenli olan Annan, Beşar Esad’ı “Rüzgarın yönünü değiştiremezsiniz, o zaman yelkenin yönünü değiştirin” şeklindeki Afrika atasözüne kulak vermeye çağırdığını da sözlerine ekledi.

 

YARIN TÜRKİYE'YE GELİYOR

BM ve Arap Birliği'nin Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın, Suriye'den Katar'a geçmesi, yarın akşam geç saatlerde de Ankara'ya gitmesi bekleniyor.

 

Salı günü temaslarda bulunduktan sonra Türkiye'den ayrılması öngörülen Annan'ın, incelemelerde bulunmak üzere Hatay'a gidip gitmeyeceği konusunun ise henüz netlik kazanmadığı, BM'nin Hatay'a gitmek için henüz resmi bir talepte bulunmadığı belirtiliyor.