Son yapılan kamuoyu yoklamaları ırkçı ve yabancı düşmanı “İsveç Demokratları”nın iktidarın büyük ortağı Sosyal Demokrat İşçi Partisi ve ana muhalefet partisi Moderat Parti’yi geride bırakarak İsveç’in en büyük partisi olduğunu gösterdi.

Metro adındaki günlük gazetenin ‘Yougov’ kamuoyu araştırma şirketine yaşları 18-74 yaş gurubundaki 1527 erkek ve kadın üzerinde yaptırdığı araştırmanın sonuçları, ırkçı politikalarıyla dikkat çeken “İsveç Demokratları”nın % 25,2 oy oranıyla İsveç’in en büyük partisi haline geldiğini ortaya koyuyor. Irkçı partiyi % 23,4 ile Sosyal Demokrat İşçi Partisi ve % 21 ile de muhafazakar Moderat Parti iziyor.

Göteborg Üniversitesi Siyaset Bilimi bölümü Profesörü Sören Holmberg, kamuoyu yoklamalarının sonuçlarının bir surpriz olmadığını ve ‘İsveç Demokratları’ndaki oy artışını daha önceden gördüklerini belirterek artışın ardında iltica ve göçmen politikası olduğunu söylüyor.

‘Yougov’un araştırmalarının seçmenlerin % 46’sı için en önemli sorunun ilticacı ve göçmen sorunu olduğunu gösterdiğine dikkat çeken Holmberg, son dönemde ilticacı ve göçmenlerin karıştıkları cinayetlerin ‘İsveç Demokratları’na verilen desteğin artmasına yol açtığını ifade ediyor.

Politik Uzman Stina Morian ise, yapılan kamuoyu yoklamasının bir ilticacının iki kişinin ölümü ve bir kişinin yaralandığı saldırısından hemen sonra yapılmasının ‘İsveç Demokratları’na verilen desteğin artmasında etkili olduğunu düşünüyor.

‘İsveç Demokratları’nın Romanya’dan gelerek İsveç’te dilenen Roman dilencilere karşı yürüttükleri kampanyaya yönelik protesto gösterilerinin de ırkçı partinin işine yaradığını tahmin ediyor.

Morian, son dönemde ilticacılar, göç, entegrasyon ve dilencilik ile tartışmaların siyasetin gündeminde olduğunu ve pek çok kişinin bu farklı konuları bir biriyle karıştırdığını, ‘İsveç Demokratları’nın üç yıl sonra yapılacak seçimlerde İsveç’in en büyük değil ikinci büyük partisi haline geleceğini tahmin ettiğini söylüyor.

‘İsveç Demokratları 2010 yılında parlamentoya girmesinden sonra oylarını dört kat arttırdı. Uppsala Üniversitesi Uzmanlarından Tobias Hübinette, yapılan kamuoyu yoklamalarının sonuçlarının İsveç tarihinde bir ilki gösterdiğini ve Nazi geçmişi olan hiç bir partinin bu kadar kısa sürede bu kadar güçlenemediğini söylüyor.

Geleneksel sağ ve sol partiler arasındaki ideolojik farklılıkarın giderek silinmekte olmasının en fazla ‘İsveç Demokratları’nın işine yarandığını ve ideoloji ve gelecek planları olan tek parti görünümüne soktuğu değerlendirmesini yapıyor. (ANF Haber)