NATO Genel Sekreteri Rasmussen ve Kaddafi’nin özel temsilcisi aynı gün Ankara’ya geldi. Libyalı muhalifler de diplomasi trafiğine telefonla katıldı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, NATO'nun Libya operasyonunda komutayı devralmasının ardından dün Ankara'ya gelen Genel Sekreter Anders Fogh Rasmussen'le görüştü. Ateşkes için yapılacakların konuşulduğu görüşmede Erdoğan, "Libya Irak olmasın" uyarısında bulundu.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, dün Libya özel gündemi ile Ankara'daydı. Rasmussen ile görüşen Başbakan Erdoğan, "Libya Irak olmasın, dünya kamuoyu şimdiden bunun önlemini alsın" uyarısında bulundu.

TOPLANTISINI KESTİ

Libya'daki uluslararası operasyonun komutasını NATO'nun devralmasının ardından dün Ankara'da önemli bir görüşme gerçekleşti. NATO Genel Sekreteri Rasmussen, sadece 4 saat süren bir çalışma ziyareti için Ankara'ya geldi. Başbakan Erdoğan ile bir araya gelen Rasmussen'in gündeminde Libya vardı. Erdoğan, görüşmesini, Bakanlar Kurulu toplantısına ara vererek gerçekleştirdi. 1 saat 10 dakika süren Erdoğan Rasmussen görüşmesine Milli Savunma Bakanı Gönül ile Dışişleri Bakanı Davutoğlu da katıldı.

HALKIN İRADESİNE SAYGI ŞART

Görüşmede ağırlıklı olarak, Kaddafİ ile muhalif güçler arasındaki silahlı çatışmaların ardından NATO komutasına geçen operasyon ele alındı. Libya halkının iradesine saygı gösterilmesi gerektiğini söyleyen Erdoğan, bir an önce ateşkesin sağlanması gerektiğini vurguladı. Türkiye'nin ateşkesin bir an önce sağlanması için elinden geleni yapmaya hazır olduğunu belirten Erdoğan'ın, Irak'a gönderme yaptığı ve endişelerini dile getirdiği belirtildi. Başbakan Erdoğan'ın Libya'da "Irak benzeri" bir tablo ile karşılaşılmaması için uluslararası toplumun dayanışma içinde olması gerektiğini söylediği belirtildi. Libya'da BM kararlan doğrultusunda ateşkesin sağlanması için nelerin yapılabileceği konusu da görüşmede ele alındı. Başbakan Erdoğan'ın Libya'da sivil kayıpların olmaması için özel hassasiyet istediği de ifade edildi. Rasmussen'in Erdoğan'a NATO'nun yeni komuta yapısıyla ilgili bilgi verdiği de öğrenildi. Erdoğan daha sonra Lübnan Başbakanı Hariri ile bir araya geldi Görüşmede başta Lübnan'daki hükümet arayışları olmak üzere bölgedeki son gelişmeler de ele alındı.

'SİVİLLERE YÖNELİK SALDIRILAR DURMALI'

NATO Genel Sekreteri Rasmussen, Başbakan Erdoğan'la görüşmesinin ardından Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Dışişleri Konutu'nda bir araya geldi. Yaklaşık 1 saat süren görüşmenin ardından basın toplantım düzenleyen Davutoğlu, Rasmussen'le Libya halkının normal hayatına dönmesi için yapılabilecekleri masaya yatırdıklarını söyledi.

ACILAR BİR AN ÖNCE BİTMELİ

Libya'da normalleşmenin sağlanması, sivillere yönelik saldırıların durdurulması bağlamında NATO'nun çalışmalarını en etkili şekilde sürdürmesine büyük önem verdiklerini söyleyen Davutoğlu, "Bu bir haftalık çalışmaları gözden geçirdik, Türkiye'nin yapmakta olduğu katkılarla ilgili bilgi verdim, o da daha detaylı olarak bunları almaktan memnuniyetini ifade ettiler" dedi. Davutoğlu, mümkün olduğu kadar en kısa sürede bu acıların bitmesi ve bir yol haritasının ortaya konulması için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını tekrarladı. Davutoğlu ile görüşmesinin ardından Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ile de bir araya gelen Rasmussen, Türkiye'den ayrıldı.

BİNGAZİ'YE SAHRA HASTANESİ

Misrata ile Bingazi'deki yaralı ve hastalar feribotla Türkiye'ye gelirken Ankara Libya'ya insani yardımını sürdürüyor. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu dün iki C-130 askeri uçağının Bingazi'ye tıbbi yardım ve gıda malzemesi götürdüğünü açıkladı. Bakan bugün de bir C-130 uçağının aynı çerçevede Bingazi'ye gideceğini kaydetti. Burada bir sahra hastanesi kurulması için çalışmaların devam ettiğini dile getirdi.

LİBYALI TARAFLAR ANKARA'DA UZLAŞI ARIYOR

Kaddafi'nin özel temsilcisi El Ubeydi, Libya'da akan kanın durması için dün Ankara'ya geldi. Libya muhalefeti de Dışişleri Bakanlığı'nı arayarak Türkiye'ye bir temsilci göndereceklerini bildirdi. Her iki tarafın da ateşkesin çini Türkiye'den yardım istiyor

Libya'da hem Kaddafi hem de muhalefetle dirsek temasını sürdüren Türkiye taraflar arasında uzlaşı sağlamak için harekete geçti. Kaddafi'nin Özel Temsilcisi Libya Dışişleri Bakan Yardımcısı Abdülati El Ubeydi dün Ankara'ya geldi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu El Ubeydi'yi kabul ederken Libyalı muhalefet ile de telefonda konuştu. Libyalı muhalefet temsilcilerinin de kısa bir süre sonra Ankara'ya gelecekleri bildirildi. Dışişleri Bakanlığı diplomatlarının, tarafları dinleyerek ateşkes ve uzlaşı için ortak bir zemin arayacakları kaydedildi.

İKİNCİ ADRES TÜRKİYE

Yunanistan'da önceki gün temaslarda bulunan El Ubeydi, Türkiye'de yaptığı görüşmelerde Libya lideri Kaddafi'nin görüşlerini aktardı. Dışişleri yetkilileri El Ubeydi'nin Ankara'ya geleceğinden Libyalı muhaliflerin de haberi olduğunu belirtti. Önümüzdeki günlerde Türkiye'ye gelecek olan muhalifler ile Kaddafi tarafının görüşlerini Türkiye'ye aktarmak istediği vurgulandı. Türk yetkililer, "Aralarında ortak bir zemin var mı, ona bakacağız" açıklaması yaptı. Davutoğlu ise Trablus Büyükelçiliği ve Bingazi Başkonsoloslukları'nın aynı anda hizmet veren neredeyse tek ülkenin Türkiye olduğunu vurgulayarak Ankara'nın hem Kaddafi hem de muhaliflerle görüştüğüne işaret etti.

DİPLOMASİNİN GEREĞİ

El Ubeydi'nin Ankara ziyaretine uluslararası basın da büyük ilgi gösterdi. Batı medyası ziyareti "Türkiye Libya'da arabulucu" başlığıyla duyururken Ankara, her fırsatta arabulucu gösterilmelerinden; ardından da "Türkiye başarısız oldu" eleştirilerinden rahatsızlık duyduğunu açıkladı. Yetkililer diplomasinin taraflar arasında iletişim kurmak olduğunu belirterek Ankara'nın da bunu yaptığını kaydetti.

"TÜRKİYE ÖNEMLİ ROL OYNUYOR"

NATO İzmir Müttefik Hava Komutanı Korgeneral Ralph Jodice, NATO'nun Libya'daki askeri operasyonuna Türkiye'nin sağladığı katkıyı büyük takdirle karşıladıklarını söyledi. Korgeneral Jodice, Libya harekatına ilişkin olarak İzmir'deki NATO Komutanlığı'nda bir telekonferans düzenledi.

"KARA HAREKATI YOK"

Jodice, telekonferansa, geçici olarak bulunduğu İtalya'daki hava harekat merkezinden katıldı. Şu ana kadar NATO uçaklarının Libya'ya 720 sorti gerçekleştirdiğini kaydeden Korgeneral Jodice, sivil kayıpların önüne geçilmesi için azami özenin gösterildiğini kaydetti. "Kare harekatı ile ilgili direktif yok, risklerin bilincindeyiz" diyen Jodice, "Türkiye taahhüt ettiği gibi çalışmalara katılıyor ve Libya'daki soruna insani çözüm getirilmesine büyük destek veriyor. Operasyona Türkiye'nin sağladığı katkıyı büyük takdirle karşılıyoruz. Operasyonun karargah merkezi İtalya'nın Napoli şehri ama İzmir'deki karargah da güneydeki uçuşların sevk ve idaresini sağlıyor. Türkiye Libya'daki soruna insani çözüm getirilmesinde önemli rol oynuyor."

31 Mart'tan itibaren NATO şemsiyesi altında yürütülen operasyona, 28 NATO ülkesinden 12'si katılıyor. Libya operasyonu, ambargo, uçuş yasağı ve askeri operasyon başlıklarıyla sürüyor.

BUGÜN