Murat Çınar / Bianet

Katolik Kilisesi’nin Che Guevara’sı, Cenevizli Don Andrea Gallo 84 yaşında doğduğu kentte dün (22 Mayıs 2013) hayata gözlerini yumdu.

“Ben İsa’nın partizanıyım ve onun gibi ben de ezilenlerin yanındayım ve asla iktidarın yanında olmayacağım”.

Nitekim İtalya’nın daha ziyade Don Gallo olarak tanıdığı ve sosyalist duruşu sebebiyle Vatikan tarafından yıllar boyu ayrımcılığa uğramış Cenevizli rahip hayatı boyunca sıranın sonundakilerle ilgilendi. Toplumun ötekileştirdiği, iktidarın ve sermayenin ayrımcılığına uğrayanlarla birlikte oldu. Sokaklarda, hapishanelerde, yetimhanelerde, yoksul yemekhanelerinde gece veya gündüz demeden inancı olan İsa’nın ışığını karşılık beklemeden yaymaya çalıştı.

"KALDIRIM RAHİBİ"

Kendini “kaldırım rahibi” olarak tanımlayan Don Gallo prezervatif kullanımına, kürtaja, boşanmaya ve homofobiye Vatikan’ın resmi duruşundan tamamen farklı bir şekilde yaklaştı. Ateistler de bile Hristiyanlık’ın izlerini gördüğünü söyleyen Don Gallo, hayatı boyunca herkese kollarını açtı.

Cenova’nın dar ve nemli sokaklarının şekillendirdiği merkezinde onu her an görebilirdiniz. Seks işçileri ile muhabbet ederken veya meydanlarda elinde kırmızı bayrakla kortejde ona rastlamak çok kolaydı. Siyasi duruşunu açıkça dile getiren Don Gallo her zaman sosyalist oluşumların yanında kapitalizme yaptığı eleştirilerle tanındı.

“Benim için İsa’nın emirleri müziktir, şiddet karşıtı duruştur, ezilenlerin yanında olmaktır, kapitalizme, faşizme ve üstün ırk saçmalığına karşı durmaktır. İsa’nın yolu benim için biraz da anarşidir ve eşitlik, kardeşlik ve özgürlüktür”.

Don Gallo onun gibi anarşist olarak tanımlanabilecek, Cenevizli ve hayatını savaş karşıtlığına ve ezilenlere adamış müzisyen De Andre’nin yakın arkadaşıydı.

“Gençler öğrenimlerini tamamlamalı ve farksız ve tepkisiz olan bu toplumda baş kaldıran bölümü oluşturmalı”.

Nitekim gençlik yıllarında Mussolini faşizmine karşı kardeşi ile partizan olarak sisteme baş kaldıran bir rahipti Don Gallo.

KLİSEDE "ÇAV BELLA"

Son kitabında hümanist Marksizm ile özgür Hıristiyan inancının buluşmasının gerekliliğine dikkat çeken Don Gallo pazar günleri kilisede ayin sonunda inananlar ile birlikte Bella Ciao (Çav Bella) söylemesiyle de adından söz ettirmişti. Vatikan’ı ve Suudi Arabistan’ı dünyanın tehlikeli teokratik monarşileri olarak tanımlayan Cenevizli rahip Kilise’nin İsa gibi fakir olması gerektiği ve ancak böylece halka yakınlaşabileceğini savundu.

Yıllardır hayatın kıyısına itilen uyuşturucu bağımlıları, eşcinseller, transseksüeller, yoksullar, Romanlar, işsizler ve göçmenlerin yanında olan Don Andrea Gallo zamanı gelince bankalara karşı, 2001 yılında G8 toplantısını protesto etmek için Cenova’da kortejde, 2007 yılında Vicenza’daki NATO üssünün büyütülmesine karşı yapılan eylemlerde, 2009 yılında Cenova Gay Pride’da yer alan ve her zaman sevgiyi her şeyin üstünde tanımlayan Don Andrea Gallo 22 Mayıs 2013 tarihinde doğduğu kent Cenova’da hayata veda etti.