Bu hafta düzenlenen bir basın toplantısında konuşan bakan, Büyük İskender’in döneminden kalma bir mezarın ortaya çıkarıldığı bölgenin restorasyonu için fonların derhal kullanıma açılacağını açıkladı.

Amphipolis mezarı ya da Kasta mezarı olarak adlandırılan antik Makedonya mezarı, Yunanistan’ın kuzeyindeki Kasta Höyüğü’nde 2012 yılında keşfedilmişti ve ilk defa 2014 yılında içine girilebilmişti.

Höyükte 1964’te yapılan ilk kazılar, çevre duvarının ortaya çıkmasına neden olmuş ve 1970’lerde yapılan diğer kazılarda ise birçok eski kalıntı ortaya çıkmıştı.

Keşfedilen mezar, MÖ. 4. yüzyılın son çeyreğine tarihleniyor. Mezar, özellikle Büyük İskender’in babası II. Philip’inki düşünüldüğünde şimdiye kadar Yunanistan’da bulunmuş en büyük tümülüs olma özelliğini taşıyor. Alanda ortaya çıkarılan bulgulara dayanan kazı ekibi, mezarın İskender’in yakın dostu Hephaestion’a ithaf edilmiş bir anıt olduğunu savunuyor.

Mezarda kimin gömülü olduğu henüz kesin olarak bilinmese de, mezarın büyüklüğünden ve zenginliğinden dolayı Büyük İskender’e ait olabileceği söylentileri dolaşıyor. Fakat uzmanlar, yayınlarında bu iddiayı reddediyor. Tarihi kaynaklar, Büyük İskender’in vücudunun en son Mısır’daki İskenderiye kentinde olduğunu söylüyor. Dolayısıyla bu mezarın ya zengin bir Makedon asiline ait olabileceği, ya da kraliyet ailesinin geç dönem bir üyesine ait olabileceği düşünülüyor.

2014 yılının Kasım ayında, mezarın içinde beş farklı kişiye ait kemik kalıntıları bulundu. Mezarda, 60 yaşındaki bir kadın, 35-45 yaş arası iki erkek, yenidoğan bir bebek ve oldukça az kemikle temsil edilen beşinci kişi tespit edildi. İskeletlere yapılan incelemeler ve DNA analizleri devam ediyor.

KAYNAK: arkeofili