Hrant Kasparyan / Demokrat Haber

1915 Ermeni Soykırımı’nın yüzüncü yıldönümü olan 2015 yılı öncesi, ABD’deki Türk-Amerikan çatı kuruluşu Amerikan-Türk Dernekler Asamblesi’nin (ATAA), 1915 Soykırımı’nın tanınması ve insanlığa karşı işlenen suçların kınanması kapsamında Ermeni Diasporası tarafından yürütülen çalışmalara karşı geniş çaplı bir inkâr kampanyasına hazırlandığı ortaya çıktı.

“2015 Master Planı” adı verilen inkâr kampanyası kapsamında, üniversitelerde düzenlenmesi öngörülen 20 ayrı konferanstan, ABD Kongre üyelerine yönelik eğitim programına dek, 1915 konusunda inkâr politikasının lanse edildiği pek çok faaliyet yürütüleceği açıklandı.

ABD’deki Türk-Amerikan derneklerinin bir araya gelmesiyle 1979’da kurulan ATAA, 1915’te gerçekleştirilen insanlık dışı uygulamaların ve sistematik etnik temizliğin kınanmasına yönelik olarak çalışmalar yürüten Ermeni Diaspora kuruluşlarına karşı, “proaktif” ve “tepkisel” düzeyde her platformda “cevap” verilmesini kararlaştırdı.

Türkiye Başbakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı tarafından da desteklenen ATAA’nın 2015 inkâr planını yorumlayan çok sayıda Diasporalı Ermeni, sosyal medyada tepki göstererek açıklanan inkâr kampanyasının durdurulması ve ATAA genel başkanının 2015 öncesinde görevden alınması konusunda Türkiye Dışişleri Bakanlığı’nın girişimde bulunmasını istedi.

İsminin açıklanmasını istemeyen Diasporalı bir akademisyen, sosyal medyadaki hesabından yaptığı açıklamada, Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun, “Tehciri benimsemiyoruz ve insani bulmuyoruz” açıklamasına atıfta bulunarak, Ermeni Diasporası ile ilişkilerin geliştirilmesi konusunda büyükelçiliklere talimat veren Davutoğlu’nun somut girişimde bulunarak, ATAA’nın 2015 inkâr planının engellenmesini beklediklerini ifade etti.

HER ŞEY PLANLI

Türkiye Cumhuriyeti’nin Ermeni Soykırımı’nı inkar için kendi Eylem Planı'nı hazırladığı Başbakanlık Müsteşarı İbrahim Kalın’ın, Meclis Dışişleri Komisyonu’nda verdiği brifingte ortaya çıkmıştı.

Eylem Planı'nda belgesel ve film gibi görsel malzemelerin hazırlanması, STK'larla işbirliği inşa edilmesi, sosyal basının etkin kullanılması ile politik ve diplomatik temaslara ağırlık verilmesi gibi adımlar atılması öngörülüyordu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Ermeni Soykırımı’na ilişkin 23 Nisan 2014’te dile getirdiği taziye mesajının, ardından Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun Ermeni Diasporası ile temasa geçilmesi ve ilişkilerin geliştirilmesi talimatının da bu eylem planı çerçevesinde gündeme geldiği düşünülüyor.

Başbakanlık Müsteşarı İbrahim Kalın, Meclis Dışişleri Komisyonu’nda verdiği brifingte, Ermeni soykırımını inkar amacıyla bir filmin çekimlerine başlanacağı bilgisini vermişti.

MHP’li Sinan Oğan, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay’ın, “1915 olaylarını yaşayanların torunlarına vatandaşlık verileceği” sözlerini eleştirmiş Kalın da, bu ifadelerin hükümeti bağlamadığını belirterek, “doğru bulmuyoruz, bulmadığımızı da söyledik, kimseyi vatandaşlığa almaya da hazırlanmıyoruz” demişti.

4 akademisyenin şu anda Rus arşivlerini taradığı bilgisini de veren Kalın, akademik araştırmalar, film-belgesel çalışmaları, STK, siyasi diplomatik ve iş dünyasına yönelik çalışmaları da kapsayan 8 maddelik bir eylem planından da söz etmişti. Kalın, 3 saat süren brifinginde, konuyla ilgili bir dizi toplantılar yapılacağını da bildirmişti.

“PROAKTİF İNKÂR”

Hürriyet gazetesinin Washington muhabirinin haberine göre de, 1915 Ermeni Soykırımı’nın yüzüncü yıldönümü olan 2015’e yönelik olarak ATAA’nın ABD’de yürütmeye çalışacağı Ermeni soykırımını inkâr kampanyası şu şekilde işleyecek:

Bölgesel başkan yardımcıları, her eyalette haftalık telekonferanslar ve yasa yapıcılara düzenli ziyaretler planlayacak bir aktivist ekibi oluşturacak. Ülke genelinde, o bölgede yaşayan Amerikalılara yönelik network etkinlikleri organize edilecek. ATAA’nın işbirliğiyle yerel üniversitelerde tam gün süren en az 20 konferans tertip edilecek.

Bu toplantılara Dr. Mehmet Öz, Coca Cola CEO’su Muhtar Kent, ABD’nin önde gelen teknoloji şirketlerinden Hittite Microwave’in kurucusu Dr. Yalçın Ayaslı gibi alanında başarılı olmuş, tanınan Amerikalı Türkler davet edilecek. Toplantılar, Washington DC’den sonra Chicago (Illinois), Ft. Lauderdale (Florida), Teksas’ın Dallas, Houston ve San Antonio şehirleri ile Boston (Massachusetts), New York, Atlanta (Georgia) ve Philadelphia’da (Pensilvanya) yapılacak.

1915 konusunda inkâr tezlerinin savunulduğu, her an dağıtıma hazır, madde madde genel ifadelerle tek sayfalık broşürler oluşturulacak. Her tez için de ayrı ayrı, tek paragraflık “anında çürütme” inkâr belgeleri oluşturulacak.

Justin McCarthy, Bernard Lewis, Edward Erickson gibi Türkiye resmi inkâr tezini savunan, önde gelen Amerikalı tarihçilerin konuşmalarından YouTube’da klipler hazırlanacak, bu klipler geniş ağlarda paylaşılacak. Yerel ve ulusal düzeydeki 400’den fazla Amerikan gazetesine basın bültenleri düzenli bir şekilde ulaştırılacak.

Hazırlanan broşür ve bildiriler Amerika’daki Türkiyelilere yayılacak.

ATAA’nın broşürleri hazırlarken yararlandığı, kitap, makale, belge, video ve filmlerden oluşan 30 sayfalık bibliyografya tüm Amerika’daki Türkiyelilere ulaştırılacak.

ABD genelinde Türkiye resmi inkâr tezini savunan Justin McCarthy, Heath Lowry, Gunter Lewy, Jeremy Salt, Norman Stone, Hakan Yavuz gibi akademisyenler için konuşma turları organize edilecek.

Amerikalı öğrenciler için ATAA kuruluşlarında tüm Amerika’da staj programları hazırlanacak. Üniversitelerdeki Türk öğrenci dernekleri ile yakın bir işbirliği yürütülecek.

ATAA’nın online eğitim programı üzerinden Türk-Ermeni ihtilafı ile ilgili veriler sunulacak.

Ermeni Diasporası’na mensup kişiler tarafından Amerikalı Türklerin ihlal edilen sivil hakları için mücadele yürütülecek. ATAA bu konuda avukatlık desteği sağlayacak.

“TEPKİSEL İNKÂR”

1915 Soykırımı hakkında gazete ve periyodik yayınlarda çıkan haberlere, üniversitelerde ya da müzelerde yapılan panel ve sergilerdeki Türkiye’nin resmi inkâr tezine karşı anında “cevap” verilecek.

Soykırım gerçeğini destekleyen kitap ve belgeseller için yazar ve yayıncılara mektuplar yazılarak, ATAA’nın lanse ettiği inkâr görüşlerinin de kitaba ya da belgesele yansıtılması talep edilecek.

Billboardlarda çıkan soykırım ilanlarına 24 saat içinde aynı mecrada “yanıt” verilecek.

Ermeni Diasporası’nın başlattığı her bağış kampanyası için Amerikalı Türk toplumu da bir bağış kampanyası başlatacak.

Ermeni Diasporası’nın attığı adımları takip için Google Alerts ve Legiscan gibi platformlar etkin kullanılacak. Ermeni Diasporası’nın kurduğu web sitelerine karşı daha “etkin bir mücadele” yürütülecek.

1915 Ermeni Soykırımı ve insanlığa karşı işlenen suçların kınanmasına yönelik olarak yasa tasarılarına karşı sürekli bilgilendirme kampanyaları başlatılacak. Bu konuda, ATAA-PaxTurcica ortak eğitim programıyla ABD Kongresi’ndeki Kongre üyelerine tasarıları çürütücü bilgiler verilecek.

Politikacıların 1915 Ermeni Soykırımı ve insanlığı karşı işlenen suçların kınanmasına yönelik olarak siyasi açıklamalarına mektup yoluyla anında “yanıt” verilecek.

1915 Ermeni Soykırımı ve insanlığı karşı işlenen suçların kınanmasına karşı, Azeri, Türkmen, Kırgız, Kazak, Özbek, Karaçay, Hakas, Tuva gibi topluluklar ve Somali, Makedon, Boşnak, Suriyeli, Arnavut ve Yahudi topluluklarla işbirlikleri geliştirilecek.

ABD’de dış politika konularının ele alındığı Dünya İşleri Konseyi etkinliklerinde Türkiye resmi inkâr tezini destekleyen konuşmacıların olması sağlanacak.