Wall Street, ABD'nin New York kentinde, Manhattan'ın güneyinde, ülkenin önde gelen bazı finans kuruluşlarının toplandığı sokaktır. Meşhur New York Borsası da Wall Street üzerindedir...

Bu nedenle ABD’deki ekonomik krizin mağdurları tepkilerini burada yoğunlaştırdı ve ekonominin kalbi Wall Steert’i işgal hareketi başlattılar: 'Occupy Wall Street'

ABD'nin finans merkezi Wall Street'te başlayan bu işgal eylemi, "Occupy Together"la ülke geneline yayıldı. Başkent Washington'da meclis binası işgal edilirken, Boston'da polis çadır kuran eylemcilere saldırdı, yüzlerce gözaltı var.

Amacı kamuoyunun dikkatini gelir dağılımındaki adaletsizliğe çekmek olan "İşgal" hareketi, New York'tan sonra geniş katılımlarla ülke genelinde büyüyor.

Çoğu üniversite öğrencisi olan eylemciler; ekonomik sorunları, yoksulluğu ve büyük şirketler lehine işleyen siyasi ve ekonomik sistemi protesto etmek için sokakları dolduruyor.

Eylemlerin ülke geneline yayılması için kurulan çatı yapı "Occupy Together" eylemlerin bin 306 şehre yayıldığını bildirdi.

Wall Street'te bulunan göstericiler, medya devi Rubert Murdoch, petrolcü David Koch, Hedge foncu John Paulson ve Chase Bank'ın üst yöneticisi Jamie Dimon'ın evlerine yürüdü.

"Wall Street'i İşgal"in yürüyüşüne ilişkin yapılan açıklamada, milyarderlere karşı yürüyüşün amacının, "Eşitsizliği yaratan kesimi gözler önüne sermek ve toplumun yüzde 99'luk kesimi için gerçek ekonomik değişim talep etmek" olduğu kaydedildi.

Yürüyüş yapan eylemciler, "Biz yüzde 99'uz, siz ise yüzde 1'siniz", "Bizi kontrol etmeye hakkınız yok", "Zenginleri vergilendirin", "Açgözlülüğe son" sloganları attı.

Başkent Washington'da ise eylemciler, şehir merkezindeki hükümet meclisi binasını işgal etmek istedi. Meclis binasına giren yaklaşık 100 kişi polisler tarafından gözaltına alındı.

Kısa süreli olarak meclisin bazı bölümlerini ele geçiren eylemciler, bina balkonuna çıkarak ülke yönetimi karşıtı slogan attı.

Eylemciler işgal girişimi sırasında "Hemen savaşa son", "İnsanlar, insanlar için" yazılı pankart açtı.

Öte yandan Boston'da, Merkez Bankası önündeki küçük alanda yapılan eyleme dün gece polisler saldırdı. Eylemciler zorla alandan çıkarıldı, çadırları söküldü, pankartları toplandı. Eyleme saldıran polislerle eylemciler arasında yaşanan gerginlik sonrası 129 kişi gözaltına alındı.