Yunanistan'da neo-Nazi Altın Şafak partisinin gözaltındaki 4 milletvekili bugün mahkemeye çıkıyor.

Aynı zamanda parti sözcüsü olan Ilias Kassidiaris ile Ilias Panayiotaros, Yiannis Lagos ve Nikos Mihos öğleden sonra ifade verecekler. Söz konusu milletvekilleri, hafta sonunda, polisin partiye yönelik beklenmedik düzeyde kapsamlı operasyonu sırasında, parti lideri ve diğer üyelerle birlikte gözaltına alınmıştı.

Altın Şafak milletvekilleri ve üyeleri, bir suç örgütüne bağlı olmak ve cinayetlere, saldırılara, kara para aklama faaliyetlerine karışmakla suçlanıyor.

Bugün milletvekillerinden başka, diğer tutuklu Altın Şafak üyelerinin de mahkemeye çıkarılması bekleniyor. Parti lideriyle yardımcısı ise önümüzdeki günlerde mahkemeye sevkedilecek.

İfadelerin alınmasından sonra savcılık Altın Şafak milletvekilleri ve önde gelenlerinin, mahkemede davanın görülmesine dek gözaltında tutulup tutulmayacağına karar verecek.

BBC Atina muhabiri Mark Lowen'ın haberine göre, tanık ifadelerinden partinin nasıl faaliyet gösterdiğine ilişkin ayrıntılar gelmeye başladı.

Altın Şafak partisinde çok sıkı bir hiyerarşi bulunduğu, "führer disiplini" altında çalışıldığı, saldırı ekipleri kurulduğu ve askeri tarzda eğitim verildiği anlaşılıyor. Bazı milletvekillerinin evlerinde de Nazi eşyası bulundu.

Yunanistan Başbakanı Antonis Samaras, ABD ziyareti sırasında yaptığı açıklamada "neo-Nazi utancını silip atmaya" kararlı olduğunu söyledi ve Altın Şafak'a yönelik operasyonun, yeniden seçim gereği doğurmadığını vurguladı. (BBC Türkçe)