Berlin’in Kreuzberg ve Neukölln ilçelerinde bulunan, çok sayıda Türkün yaşadığı mahallelerde, Sputnik muhabirleri tarafından küçük bir araştırma yapıldı. Araştırma kapsamında, Türkiye asıllı vatandaşlara hangi partiye oy verecekleri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçim öncesi son tavsiyelerinin ne kadar önemli olduğu soruldu.

‘ERDOĞAN BİZE KARIŞAMAZ’

Genç bir Türkiye asıllı erkek seçmen, "Her halükarda oyumu SPD’ye vereceğim" dedi. Başka bir genç de, "Durum istikrarsız. Merkel çok tartışmalı bir aday, en azından göçmen politikası yüzünden. Sayın Merkel artık birçok şeyi kontrol edecek durumda değil. Bu yüzden (SPD adayı Martin) Schulz’a oy vermeyi düşünüyorum” diye konuştu.

Genç bir kadın seçmen ise, "Zamanım olsaydı Yeşillere oy verirdim. Erdoğan beni ilgilendirmiyor. Almanya’da yaşıyorum, Alman pasaporta sahibim. Türkiye’de değil burada yaşıyoruz. Onun müdahalesini doğru bulmuyorum” dedi.

Başka bir Türk genç ise şöyle konuştu: “Bence Erdoğan’ın açıklamaları çok büyük saçmalık. Almanya’da hiçbir oy gücü yok. Türkiye’deki politikası diktatörlük olarak gösterilebilir. Dinin politikada yeri yok. İnsanlar bunu ne zaman anlayacak ve buna göre hareket edeceğini çok merak ediyorum."

Bir genç kadın seçmen de, “Açıkçası Erdoğan’ın ne düşündüğü umurumda değil. Kendi görüşüme sahibim ve istediğim gibi oy vereceğim” yorumunda bulundu. Yanındaki kız arkadaşı da şunu ekledi: “Sadece şunu söyleyebilirim ki, Almanya’da yaşıyorum ve burada sadece Alman kanunları geçerli. Erdoğan, burada nasıl yaşayacağımızı bize söyleyemez."

Almanya'daki Türkiyelilerin bir kısmının da tercihinin Die Linke (Sol Parti) olduğu biliniyor.

‘ERDOĞAN HAKLI’

Ama Türkiye Cumhurbaşkanının sözlerine kulak verenler de yok değil. Erdoğan'a sempati duyan bir Almanya vatandaşı şöyle konuştu: “Henüz kime oy vereceğime karar veremedim ama kesinlikle geleneksel partilere oy vermeyeceğim. Kesinlikle oyum SPD, CDU (Hristiyan Demokrat Birliği), FDP (Hür Demokratik Parti) ve Yeşiller'e değil. Erdoğan’ın bu açıklaması için farklı sebepleri vardı. Tamamen onun politikasına katılıyorum. Türk azınlığa baskı yapıldığı ve Türkiye’nin iç işlerine karışıldığı yönünde Erdoğan’ın sözlerine katılıyorum. Ben de böyle düşünüyorum. Ayrıca Türkiye dışında da Almanya’nın dış politikasındaki birçok noktaya karşıyım."

Erdoğan’ın son açıklamalarının tamamen anlaşılır olduğunu söyleyen bir diğer vatandaş, “Bu tartışmayı ilk Alman politikacılar başlattı. Erdoğan’ın seçimlerle ilgili açıklamaları ise daha ziyade Türkiye’nin AB üyeliğiyle ilgili dondurulmuş görüşmelerin bir sonucu” ifadelerini kullandı.

‘OY VERMEYECEĞİM ÇÜNKÜ HİÇBİR İŞE YARAMIYOR’

Genelde oylamaya katıldığını ama bu sefer oy vermeyeceğini söyleyen bir genç kadın, oyunun çok değerli olduğunu, ama bu yıl partilerin programlarını incelemek için zaman bulamadığını bu yüzden bilmediği adaylara oy vermek istemediğini anlattı.

Başka bir kadın, “Kimseye oy vermeyeceğim. Neden mi? Çünkü hiçbir işe yaramıyor” yorumunda bulundu. Yanında duran bir genç, “Ben de oy vermeyeceğim. Hiçbir seçenek görmüyorum. Oyumun bir şeyler değiştirebileceğini sanmıyorum” diye ekliyor. (Kaynak: sputniknews.com)