Almanya’daki öğretmen meslek örgütlerinin temsilcileri, Türkiye hükümeti tarafından gönderilen öğretmenlerin okullarda verdiği Türkçe derslerini “milliyetçi ve dini” oldukları gerekçesiyle eleştirdi.

DW Türkçe’nin haberine göre, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından Almanya’ya gönderilen 503 öğretmen bulunuyor. Türkiye’nin Almanya’daki başkonsolosluklarına bağlı olarak çalışan bu öğretmenler binlerce Türkiye kökenli öğrenciye Türkçe dersi veriyor.

Eğitim ve Bilim Sendikası (GEW) Baden Württemberg Eyalet Teşkilat Başkanı Doro Moritz, bu öğretmenlerin verdiği dersleri eleştirdi. Moritz, Welt am Sonntag gazetesine yaptığı açıklamada, “Bu öğretmenler tarafından ana dilde verilen derslerde ne öğretildiği, bizim eğitim kurumlarımızın yetki ve denetim alanının tamamen dışında kalıyor” dedi.

‘DERSLER UYUMU ENGELLİYOR’

GEW Kuzey Ren Vestfalya Eyalet Teşkilatının elde ettiği Türkçe ve İslam din dersi programına göre, derslerde sadece Türkçe öğretilmiyor. GEW Kuzey Ren Vestfalya Eyalet Teşkilat Başkan Yardımcısı Sebastian Krebs, “Bu ders programlarının açık bir şekilde uyuma engel olucu özelliğinin bulunduğunu” dile getirdi. Haberde bu dersler, “milliyetçi ve dini” olarak nitelendirildi.

Alman Filologlar Birliği Genel Başkanı Heinz-Peter Meidinger de Alman okul sisteminde, Türkiye’nin etkisinin artmasını sorun olarak değerlendirdi. Meidinger, başkonsolosluklara bağlı çalışan bu öğretmenlerin verdiği derslerin ve Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) ile yapılan iş birliğinin son bulmasını talep etti.

‘DİTİB GÜVENİLİR ORTAK DEĞİL’

Türkiye’deki Diyanet İşleri Başkanlığına bağlı olarak faaliyet gösteren DİTİB, bir çok eyalette ders programlarının hazırlanması, öğretmenlere gerekli onayların verilmesi ve eğitimleri konusunda danışmanlık hizmeti sağlıyor.

İmamları AKP Hükümetine ‘casusluk’ yaptıkları iddiasıyla soruşturulan DİTİB için “Artık güvenilir bir ortak değil” diyen Meidinger, DİTİB’in Türk öğretmenler üzerinde etkili olduğuna dikkat çekti.

BÜYÜKELÇİLİK SUÇLAMALARI REDDETTİ

Türkiye’nin Berlin Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Cemal Yıldız ise GEW ve Alman Filologlar Birliğinin eleştirilerini reddetti.

“Bugün de geçmişte de her hangi bir etkiden veya ideolojik bir yönlendirmeden söz etmenin mümkün olmadığını” vurgulayan Yıldız, ana dildeki derslerin “70’li yıllardan beri verildiğini ve çok iyi işlediğini” belirtti.