Bild gazetesinde cuma günü yer alan habere göre gelecek yıl yapılacak genel seçimlerde Alman Sosyal Demokrat Partisi'nin (SPD) başbakan adayı eski maliye bakanı Peer Steinbrück olacak. Haber ajansları parti çevrelerinden aldıkları bilgilere dayandırdıkları haberlerde Steinbrück’ün Başbakan Angela Merkel’e karşı yarışmasının kesinleştiğini kaydediyor. Buna göre SPD Meclis Grubu Başkanı Frank-Walter Steinmeier yarıştan çekildi ve bunu partinin genel başkanına haftalar önce bildirdi.

 

TARTIŞMALI BİR İSİM

Peer Steinbrück partisi içerisinde tartışmalı bir isim. SPD'nin başındaki yönetim üçlüsü içerisinde olduğu halde parti içinde görev almayan Steinbrück’e partinin sol kanadı eleştirel yaklaşıyor. 2005-2009 yılları arasında CDU (Hrıstiyan Demokrat Birlik)-SPD (Sosyal Demokrat Parti) koalisyonunun maliye bakanlığını yaptığı dönemde Steinbrück’ün bankaları denetleme ve düzenleme dışı bırakan politikaları savunduğuna ve bunu koalisyon sözleşmesine de yazdırdığına dikkat çekiliyor. Aynı zamanda bankaların tüketiciyi koruma kuruluşları tarafından yüksek derecede spekülatif ve şeffaf olmamakla itham edilen “ürün yenileme” projelerine de destek verdiği belirtiliyor. Aynı dönemde Steinbrück, Angela Merkel ile birlikte kamu fonlarını kullanarak özel HRE Bankası’nın kurtarılmasına çalışmıştı. 2009 yılında banka devletleştirilmiş ve devlet banka için üç haneli milyarlık seviyede kefalet üstlenmişti.

 

'SEÇİM MÜCADELESİNİN STARTI'

2002-2005 yılları arasında Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti'nin Başbakanlığını da yapan Peer Steinbrück birkaç gün önce finans piyasalarına ilişkin pozisyonunu belirleyen ve heyecan uyandırıcı bir yazı kaleme aldı. Bu yazıda Steinbrücker bankaların daha sıkı bir biçimde denetime bağlanmasını, yatırım bankalarının mevduat bankacılığından ayrılmasını ve bankaların kara gün fonu kurması gibi önerilerde bulunuyor. Steinbrück bu önerilerde bulunmasının nedeninin başbakan adaylığı olmadığı yönünde güvence verse de çoğu gözlemci bunu adaylık sorununda net bir pozisyon ortaya koymak için yaptığını kaydediyor. Hatta kimi gözlemciler daha da ileri giderek bunun seçim mücadelesinin startı kabul ediyor.

 

Ancak Peer Steinbrück'ün adaylığı seçmenlde heyecan yaratmış gibi görünmüyor. Alman kamu kuruluşu ZDF'in yaptığı ankete göre yüzde 53'lük bir oran Angela Merkel'i başbakan olarak görmek istediklerini belirtirken Peer Steinbrück'ün başbakan olmasını tercih edenlerin oranı sadece yüzde 36'da kaldı.

 

© Deutsche Welle Türkçe