Almanya Türk Toplumu (TGD)ve Berlin Brandenbrug Türk Toplumu (TBB), Almanya'da 2000 yılından bu yana aşırı sağcılar tarafından öldürüldükleri tespit edilen 8 Türkiyeli ve bir Yunanistanlıyı anmak amacıyla "uyarı nöbeti" eylemi yaptı.

 

Tarihi Brandenburg kapısı önünde yapılan uyarı nöbetine Yeşiller-Birlik Partisi Eşbaşkanları Claudia Roth ve Cem Özdemir, Berlin İçişleri Senatörü Körting, Ehrhard Yeşiller Partisi Berlin Eyalet Meclisi Üyesi Özcan Mutlu, Sosyal Demokrat Partili (SPD) Berlin Eyalet Meclisi Üyesi Dilek Kolat ve bazı vatandaşlar katıldı.

 

Uyarı nöbetinde konuşan TGD Başkanı Kenan Kolat, Almanya'da ırkçılık ve buna bağlı saldırıların hep var olduğunu belirterek, ortaya çıkan durumun yeni tip bir terörizm olduğunu belirtti. Almanya'da ırkçılığın yeniden gündemde olduğunu dile getiren Kolat,"Yapılan bu eylemlere rağmen bu insanların bulunmaması nasıl olabiliyor, bu insanlar nasıl insanlar? Bunun kabul edilebilir tarafı yok. Almanya ırkçılık konusunu tartışmadığı gibi uygulamaya geçmiyor. Irkçı faşist partiler kapatılmalı" dedi.

 

Kenan Kolat Almanya'da postal ırkçılığından kravat ırkçılığına geçiş olduğunu vurgulayarak, "Yapılan araştırmalarda Almanya'da ırkçılık toplumun ortasına geliyor. Şimdi bir banka müdürü de bu yöndeki görüşlerini savunabiliyor ve toplumdan alkış da görüyor" diye konuştu.

 

Kolat bu konunun kapalı kapılar ardında kalmaması ve tüm açıklığıyla ortaya konması gerektiğini ifade ederek, tüm soruların, tüm kuşkuların aydınlatılmak zorunda olduğunu, yoksa devletin töhmet altında kalacağını kaydetti. Kolat, Almanya'da bundan sonra ırkçılık konusunun daha çok tartışılmasını ve federal hükümetin maktullerin ailelerinden özür dilemesini isterken, hükümetinde bu kişilere tazminat ödemesi gerektiğini belirtti.

 

Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir de cinayetlerin arkasında aşırı sağcıların çıkmasının şok etkisi yarattığını belirtirken, bu insanların Alman polisi, Türk, Yunan diye ayırt etmeden herkesin düşmanı olduğunu ve kendileri gibi olmayan herkesi düşman gibi gördüklerini ifade etti. Yeşiller Partisi'nin diğer eşbaşkanı Claudia Roth ise Almanya'da yaşanan aşırı sağcı terörizm nedeniyle demokrasinin altındaki zeminin kaydığını söyledi. Tüm bu yaşananların ilgili yerler tarafından bilinmemesini eleştiren Roth, tüm bilgi ve belgelerin masa üstüne getirilerek iyice incelenmesi gerektiğini ifade etti. Roth Almanya Başbakanı Angela Merkel'i de tutumundan dolayı eleştirerek, kendisini bu konuda yeterince sorumlu davranmamakla suçladı.