Almanya’nın Kuzey Ren Vestfalya eyaleti, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Almanya’da refedandum mitingi yapmasına izin verilmemesi çağrısında bulundu.

Geçtiğimiz Cumartesi günü Başbakan Binali Yıldırım’ın Almanya’ya gelerek Oberhausen’de miting yapmasına tepki gösteren Kuzey Ren Vestfalya, benzer şekilde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da eyalette miting yapmak istemesi durumunda bunun yasaklanması çağrısında bulundu.

FEDERAL HÜKÜMETE ÇAĞRI

Eyalet Entegrasyon Bakanı Rainer Schmeltzer (SP), Kölner Stadt-Anzeiger gazetesine yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Başbakan Yıldırım gibi eyalette miting yapması durumunda Eyalet Hükümeti’nin bunu yasaklaması gerektiğini söyledi.

Schmeltzer, Türkiye’den gelecek devlet yöneticilerinin yaptığı mitinglerin toplumu böldüğüne işaret etti.

Türkiye devleti yöneticilerinin Almanya’da yaptığı mitingleri yasaklama konusunda “Hukuksal olarak elimiz kolumuz bağlı. Bu nedenle öncelikle Federal Hükümet’in devreye girmesi gerekiyor” dedi.

Bakan, Cumartesi günü Binali Yıldırım’ın katıldığı gösterinin eyalet hükümetinde “karın ağrısı” yarattığını da sözlerine ekledi.

Başbakan Yıldırım, Münih’te gazetecilere Erdoğan’ın da Almanya’ya gelip vatandaşlarla toplantı yapacağını söylemişti. Ancak hangi kente geleceği konusunda bir bilgi vermemişti.

GELİRSE PROTESTO EDİLEBİLİR

Erdoğan daha önce iki kez Köln’de 16 bin kişilik Lanxess-Arena’da toplantılar yapmıştı. Geçtiğimiz yıl 15 Temmuz darbe girişiminden sonra Köln’de yapılan mitinge canlı bağlantı kurmak istemesi ise mahkeme tarafından yasaklanmıştı.

Muhalefet partileri Yeşiller ve Sol Parti yöneticileri de yaptıkları açıklamalarda, Federal Hükümet’e tepki göstererek Başbakan Yıldırım’a miting izni verilmesini eleştirdi.

Erdoğan’ın Almanya’ya gelmesi durumunda muhalefet partilerinin ve Türkiye kökenli göçmen örgütlerinin tepkisinin çok daha yoğun olacağı belirtiliyor.

Erdoğan, daha önce Almanya’ya geldiğinde Köln’e on binlerce Türkiye kökenlinin katıldığı gösterilerle protesto edilmişti.

(Kaynak: Evrensel)