Almanya'da çifte vatandaşlık yasası yürürlüğe giriyor. Almanya'da doğan ve 21 yaşına kadar Almanya'da en az 8 yıl yaşayan ya da altı yıl okula giden gençlere çifte vatandaşlık hakkı verilecek.

Federal Meclis'te düzenlenen oylamada, 463 milletvekili yasa tasarısına evet oyu verdi. 111 hayır oyu çıkan oylamada bir kişi çekimser kaldı.

Göçmen çocukların 18 - 23 yaşları arasında Alman vatandaşlığı ya da ebeveynlerinin ülkesinin vatandaşlığı arasında seçim yapması gerekiyordu, artık seçim yapması koşulu ortadan kalkıyor.

Bu yasa tasarısıyla Almanya'da doğan ve bu ülkede 21 yaşına kadar en az 8 yıl yaşayan ya da 6 yıl okula giden gençlere çifte vatandaşlık hakkı veriliyor.

Tasarıdaki eğitim şartına alternatif olarak okul veya mesleki eğitim diploması da kabul edilebilecek.

Federal Meclis’te kabul edilen yasayla gençleri 23 yaşında Alman vatandaşlığı ile anne-babasının geldiği ülke arasında tercihe zorlayan opsiyon modeli kaldırıldı. Opsiyon modeline tabi olan gençlerin yüzde 95’inin yeni yasayla çifte vatandaşlık hakkı için gerekli şartları yerine getirdiği vurgulandı. Çifte vatandaşlık hakkından ilk etapta 500 bin çocuk ve gencin faydalanacağı belirtildi. Federal Uyum Bakanı Aydan Özoğuz, yeni yasa ile ilgili “Alman Vatandaşlık Yasası’ndaki değişiklikle çifte vatandaşlık siyasi ve toplumsal olarak kabul görmüş olacak. Yasa ile Almanya’daki bir gerçeklik görülmüş oldu.” dedi. Çifte vatandaşlık hakkına sahip olup olamayacağı belli olmayan gençler için özel ‘Härtefall Kommission’ adıyla komisyon oluşturulacak. Doğrudan çifte vatandaş olamayan gençlerin durumları bu komisyonda görülecek.

21 yaşına kadar başvurulmaması durumunda 21 yaşını dolduranların çifte vatandaşlık için gereken koşulları yerine getirip getirmediğine bakılacak, şüphe durumunda belge istenebilecek.

Yasa tasarısı 1990 yılından önce doğanları kapsamıyor.

İLTİCA YASASI SERTLEŞTİRİLİYOR

İltica yasasının sertleştirilmesi konusu da Meclis’in gündemindeydi. Bu bağlamda Sırbistan, Makedonya ve Bosna Hersek'in “güvenli” ülkeler ilan edilerek, bu ülkelerden gelen mültecilerin sınırlandırılmasına ilişkin öneri kabul edildi.

Bu ülkelerden iltica başvurusunda bulunanlar ileride daha hızlı bir şekilde ülkelerine gönderilebilecek.

Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, bu üç ülkeden yapılan iltica başvurularının yüzde 1’lik bir oranından daha azının kabul edileceğini çünkü bu ülkelerdeki insanların siyasi takip, işkence ya da insanlık dışı muamele tehdidi altında bulunmadığını bildirdi.

(Kaynaklar: DW, Hürriyet, Zaman, CNN Türk)