Alman iç istihbarat kurumunun Sol Parti’yi takibini yoğunlaştırdığı, toplam 76 Sol Parti milletvekili ve üst düzey yöneticisinden 27’sini yakın takibe aldığı hükümet tarafından açıklandı. Hükümet, bu takibin ilerde de süreceğini bildirdi. İçişleri Bakanlığı’nın bir sözcüsü, “Partinin içinde mevcut devlet ve toplum şeklini değiştirmek isteyen güçler bulunduğu için, Sol Parti’nin gözetim altında tutulması yasaldır” dedi.

CSU İSTİYORMUŞ
Sol Parti Mecklenburg Vorpommern Eyalet Teşkilatı Başkanı Steffen Bockhahn, “Burada kim kimi kontrol ediyor? Parlamento gizli servisi mi, yoksa gizli servis parlamentoyu mu” diye sordu. Birçok Sol Partili milletvekilinin takip edilmesinin “siyasi nedenleri olduğu” bahane ediliyor. Özellikle Hıristiyan Sosyal Birlik Partisi’nin (CSU) bu konuda büyük baskısı olduğu belirtiliyor. Ayrıca Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Sekreteri Alexander Dobrindt’in de Sol Parti’ye bir yasağın “mümkün olup olmayacağının araştırılmasını istediği” öğrenildi.

FESHEDİLSİN

Sol Parti Genel Başkanı Gesine Lötzsch, Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın feshedilmesini isterken, Yeşiller Genel Başkanı Cem Özdemir de konuya değindi. Özdemir, “Benim, bana Sol Parti’nin ne yaptığını anlatacak bir gizli servise ihtiyacım yok. Neonazi terörü ve açığa çıkan aşırı sağcı şiddet ağının ortaya çıkartılması gibi gizli servisin başka görevleri var” dedi.

Hür Demokrat Partili (FDP) Gelişme Bakanı Dirk Niebel de milletvekillerinin takip edilmesini eleştirdi. Niebel, “Bu bir demokraside doğru değil” dedi.

Sosyal Demokrat Parti Meclis Grup Başkanı Thomas Oppermann da takip altındaki milletvekili sayısının bu kadar “yüksek olmasına şaşırdığını” dile getirdi.

Sol Parti Başkanı Klaus Ernst ise Anayasa Koruma Teşkilatı'nın aşırı sağcı terör örgütünü takip etmediğini ima ederek, teşkilatın 'sağ gözünün kör' olup olmadığını sorguladı. Ernst ayrıca meclis düzeyinde bu olayın üzerine gideceklerini belirtti.

Partinin en çok tanınmış siması Gregor Gysi ise Mitteldeutsche Zeitung'a yaptığı açıklamada, "Parlamenterler, iç istihbarat teşkilatını kontrol etmek için vardır. Bu teşkilatın Sol Parti Meclis Grubu'nun üçte birini oluşturan milletvekillerini takibe alması saygısızlıktır." dedi. Gysi ayrıca birçok milletvekilinin takip aleyhine dava açtığını belirterek, Federal Anayasa Mahkemesi'nin hükümetin kararına aykırı karar alacağını umduğunu söyledi.