Alman basını, Berlin’in IŞİD'le mücadelede kullanılan Tornado tipi savaş jetleri için İncirlik'te askeri bir üs oluşturmayı planladığını iddia etti.

Spiegel Online'de yer alan haberde, Alman hükümetinin IŞİD'le mücadelenin uzun zaman alacağını hesapladığını ve örgüte karşı hava saldırılarında kullanılması amacıyla Tornado tipi savaş jetleri üretildiğini yazdı.

DW Türkçe Serisi’nin aktardığına göre, Alman ordusunun (Bundeswehr) savaş jetleri için Türkiye'deki İncirlik Üssü'nde ayrı bir üs oluşturmayı planladığı belirten Spiegel, bunun için yapılan mali hesaplamanın ayrıntılarına da yer verdi.

Haberde, Almanya'nın İncirlik'te Tornado jetlerine özel bir hava üssü oluşturmasının Alman askerlerinin yerleşmesi ve tam askeri donanımın sağlanması ile 65 milyon euro’ya mal olacağının Alman ordusunun iç raporlarında hesaplandığı belirtildi.

Alman ordusunun uzun vadeli bir askeri üs anlaşması için Ankara pazarlıklarını sürdürdüğü de kaydedildi.

Alman ordusunun şimdiye kadarki İncirlik'teki varlığı Türkiye'nin NATO ortağı olarak geçici statüdeydi ve ihtiyaçları Türkiye tarafından karşılanıyordu.

Planlanan üssün hayata geçirilmesiyle Alman askerleri İncirlik'te kalıcı olarak bulunacak. Ankara ile pazarlıklar devam ederken üssün yapımına yakında başlanmasının planladığı kaydedildi.