Almanya'nın batısındaki Hanau kentinde Çarşamba akşamı iki silahlı saldırı düzenlendi. Saldırılarda dokuz kişi öldü.

43 yaşındaki zanlı ve annesi evlerinde ölü bulundu, zanlının intihar ettiği bildirildi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, "Saldırganın ırkçı bir motivasyonla, farklı dinlerden, kökenlerden ve farklı görünüşte olan insanlara nefret duyarak hareket ettiğini gösteren çok fazla işaret var" dedi.

Merkel, "Saldırının perde arkasını netleştirmek için her şey yapılıyor. Vatandaşlarımızı kökenlerine ve dinlerine göre ayırt etmiyoruz. Irkçılık zehirdir, nefret zehirdir ve toplumda bu zehir var, birçok suçun sorumlusu da bu zehirdir" diye konuştu.

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier de "Hanau'daki terörist eylemi kınadığını" açıkladı ve "Irkçı nefret tehdidi altında olan herkesin yanındayım. Yalnız değilsiniz" dedi.

Hesse Eyaleti İçişleri Bakanı Peter Beuth, "aşırı sağcı saldırganın yabancı karşıtı güdülerle hareket ettiğini, saldırıda terör şüphesi olduğunu" açıklamıştı.

Alman basınına göre ilk saldırı kent merkezindeki bir mekanda, ikinci saldırı da Kesselstadt mahallesinde başka bir mekanda düzenlendi. İki mekanın da kentteki Kürtlerin sıkça gittiği "nargile barlar" olduğu bildiriliyor.

Alman Bild gazetesi, hayatını kaybedenler arasında Kürtlerin de olduğunu yazdı. Yaralı sayısıyla ilgili bilgi verilmedi ancak birinin durumunun ağır olduğu belirtildi.

Yetkililere göre 7 saatlik bir aramanın sonucu kimliğine ve ev adresine ulaşılan ancak evinde 72 yaşındaki annesiyle birlikte ölü bulunan zanlı, "aşırı sağcı ve ırkçı görüşlere" sahipti.

Alman polisi, saldırıyla ilgili başka bir şüphelinin olmadığını açıkladı. Alman Federal Savcılığı, soruşturmayı devraldığını duyurdu.

Alman basını da, adının Tobias R. olduğunu bildirdiği zanlının evinde göçmen karşıtı ideolojisini anlattığı bir mektup bıraktığı, internette de yine göçmen karşıtı görüşlerine yer verdiği bir video olduğunu bildirdi.

Hesse Eyaleti İçişleri Bakanı Peter Beuth, Alman basının yazdığı gibi bir itiraf mektubu olup olmadığına dair incelemenin sürdüğünü, saldırı anında ateş açılan mekanlarda kimlerin olduğunun henüz netleşmediğini söyledi.

Peter Beuth, zanlının silahları yasal yollarla aldığını ve spor amaçlı nişancılık yaptığını açıkladı.

Hanau Belediye Başkanı Claus Kaminsky ise saldırının çok üzücü olduğunu söyledi ve kenttekilerden ihtiyatlı davranmalarını istedi.

TÜRKİYE'DEN TEPKİLER

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, saldırı ile ilgili olarak Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Irkçılık ve terör tüm insanlığın ortak problemidir" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Milli Kütüphane'nin açılışı sırasında yaptığı konuşmada Almanya'daki saldırıya değindi.

Berlin Büyükelçiliği'nin süreci takip ettiğini söyledi. "Alman makamlarının saldırıyı tüm boyutlarıyla aydınlatmak için gereken her türlü çabayı göstereceğine inanıyorum." dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Bize gelen ilk bilgilere göre ırkçı motifli bir saldırı olduğu söyleniyor ama nihai açıklamayı beklemek gerekir" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise Twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Olayı aydınlatmak için Alman makamlarının azami çaba göstermesini bekliyoruz. Irkçılık kollektif bir kanserdir" dedi.

Dışişleri Bakanlığı da saldırıyla ilgili bir açıklama yaptı:

"Bu alçak saldırıda başta vatandaşlarımız olmak üzere hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Avrupa'da giderek artan yabancı düşmanlığıyla mücadelede gösterilen duyarsızlık, bu tür saldırılara her geçen gün bir yenisinin eklenmesine sebep olmaktadır. Artık bu saldırılara dur deme zamanı gelmiştir. Aksi takdirde, ırkçılık ve yabancı düşmanlığı çok daha vahim boyutlara ulaşabilecek ve tehlikeli yerlere gidebilecektir.

"Artık tüm Avrupa ülkelerinin, ırkçılık ve yabancı düşmanlığına karşı birleşmesinin ve tek sesle konuşmasının zamanı gelmiştir."