Almanya'da cinsel saldırılara karşı kadınları korumaya hedefleyen "Hayır, hayır demektir" yasası Federal Parlemento'da kabul edildi.

Almanya'da kadınların dayanışması ve talepleri doğrultusunda mevcut yasalarda cinsel saldırının tanımı genişletilerek, kadınları korumayı hedefleyen "Hayır, hayır demektir" yasası kabul edildi.

Yasaya göre, kadının "Hayır" demesi ya da mimikleriyle karşı çıkması mahkemelerde kabul edilecek ve saldırgan cinsel saldırı suçuyla yargılanacak.

Mevcut yasalarda kadının kendisini "aktif koruyup korumadığı" belirlenmeye çalışılıp, suç buna göre cinsel saldırı suçu kapsamına alınıyordu.

Almanya Adalet Bakanı Heiko Maas, cinsel suçlarla ilgili ceza yasasındaki mevcut koruma açıklarının kapatılması gerektiğini söyledi. Maas, “Bu nedenle tcinsel saldırı ile ilgili maddenin sertleştirilmesi yoluna girdik“ dedi.

Maas, yasa tasarısının kısa bir süre önce eyaletlerin onayı için gönderildiğini ve bu yıl içinde Federal Meclis'te de kabul edilebileceğini kaydetti.

KÖLN’DEKİ OLAYLARA TEPKİ

Yasada planlanan sertleştirme, yılbaşı gecesi Köln'de yaşanan cinsel taciz olaylarına bir tepki niteliği taşıyor.

Yeni yıl gecesi çok sayıda kadın Köln Tren İstasyonu ve Köln Katedrali çevresinde cinsel tacize uğramıştı. Şüphelilerin çoğunun Ortadoğu kökenli olduğu kaydedilmişti.

Aile Bakanı Manuela Schwesig, “Köln'deki olaylardan yola çıkarak şu geçerlidir: Cinsel saldırı gerektiği şekilde cezalandırılmalı. Hayır, hayır demektir. Bu yasa açısından da geçerli olmalı“ dedi.

Schwesig, “Şu anda cinsel bir ilişki sadece üç durumda tecavüz sayılıyor. Kadın şiddet görüp ölümle tehdit edildiğinde  ya da korumasız bir durumda kötüye kullanıldığında. Bir kadının hayır demesi yeterli olmuyor“ dedi.

Bakan Schwesig, kadına karşı şiddetin yaygın olduğunu ve cinsel saldırıların her gün yaşandığını söyledi. Bakan, Almanya'da her üç kadından birinin yaşamlarında en az bir kez fiziksel ya da cinsel şiddete maruz kaldığını belirtti.

Schwesig, 15 dilde hizmet veren kadına karşı şiddet durumlarında yardım amaçlı 08 000 116 016 numaralı telefona son iki yılda 100 bin kez çağrı geldiğini kaydetti.

(Kaynak: Deutsche Welle)