Geçen yıl Alman komedyen Jan Böhmermann’ın televizyon programında okuduğu ‘Erdoğan şiiri’, Türkiye’yle Almanya arasında diplomatik krize neden olmuş, hem hükümet hem de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, komedyenin ‘hakaret ettiği’ gerekçesiyle cezalandırılmasını istemişti.
Türkiye

 Böhmermann’a karşı yaptığı suç duyurusunda ülkede uzun yıllardır kullanılmayan bir kanun maddesini yeniden ortaya atmış, Böhmermann’a ceza vermek istemeyen Almanya’yı kendi ceza yasasıyla ‘vurmuştu’. Böhmermann’a takipsizlik verilse de durumdan ders çıkaran Almanya, imparatorluk döneminden kalan maddeyi kaldırmak için harekete geçti.

‘Eskimiş bir çağdan kalma’

Sputnik’te yer alan habere göre Federal Adalet Bakanı Heiko Maas, Twitter hesabında yabancı devlet görevlilerine hakareti düzenleyen ceza yasasının 103’üncü maddesinin iptalini öngören tasarının bakanlar kurulunca onaylandığını duyurdu. Maas, “Majesteye hakaret, eskimiş bir çağdan kalma düşünce, artık bizim ceza yasalarımıza uymuyor” diye yazdı.

Buna göre Almanya’da yabancı devlet görevlilerine hakaret hala suç ancak herhangi bir kişiye yönelik hakaretten farklı bir muamele görmeyecek. Söz konusu yasanın yürürlüğe girmesi için tasarının federal parlamento tarafından da onaylanması gerekiyor.