Alman yetkililer, Almanya’nın başkenti Berlin’de bulunan, Sovyetler Birliği lideri Vladimir Lenin’in 3 buçuk ton ağırlığındaki heykelini bulamadıklarını açıkladı. Toprak altına gömülen heykelin gömüldüğü noktanın unutulduğu ortaya çıktı. Dönemin önemli heykelleri arasında gösterilen heykelin, çalınmış olma ihtimali üzerinde duruluyor. Ülkedeki kimi çevreler, heykelin bulunamamasının siyasi nedenleri olduğunu belirtiyor. Heykelin kaldırılma sahnesi Elveda Lenin! adlı filmde de canlandırılmıştı.

Britanya'dan The Guardian’ın haberine göre ünlü heykelin kaybolması, Almanya’nın Nazi döneminden eserlerin sergilendiği bir sergi tarafından istendiğinde bulunamamasıyla ortaya çıktı. 19 metre yüksekliğindeki heykelin kaybolması üzerine hükümete yoğun eleştiriler yöneltildi.

GÖMÜLDÜĞÜ YERİ HATIRLAYAN YOK

Doğu Berlin’de bulunan Lenin Meydanı’na (şu anda Birleşmiş Milletler Meydanı) 1970’te dikilen heykel, 1991’de Sovyetler Birliği dağılana kadar meydanda durdu. Daha sonra Koepenick Ormanı’na gömülen heykeli arayan organizatörler, kazıları sonucu heykeli bulamadı. İdarecilerle konuşan sergi organizatörleri, heykelin nereye gömüldüğünü de kimsenin bilmediğini açıkladı.

1994'TE BELGESELDE KULLANILMAK ÜZERE ÇIKARILMIŞTI

Kaybolan heykel, 1994’te bir belgeselde kullanılmak üzere gömüldüğü yerden çıkarılmıştı. Hükümet, heykelin gömüldüğü yerin belgelerini saklamaması nedeniyle de eleştirildi.