Almanya'da çoğunluğu Türkiye kökenli on kişinin cinayetini soruşturan milletvekilleri hazırladıkları raporda, Neonazi faaliyetlerin çok daha sıkı biçimde izlenmesini istedi.

Almanya parlamentosu tarafından Neonazi cinayetlerini araştırmak için kurulan soruşturma komisyonunun raporu açıklandı. 75 toplantı, 107 tanık ve uzmanın dinlenmesi ile binlerce sayfalık dosyaların incelenmesi sonucu hazırlanan raporda ile bilgilere göre vekiller, Neonazi faaliyetlerinin çok daha sıkı bir biçimde izlenmesi istendi.

Yedi yıl süresince devam eden 8’i Türkiyeli biri Yunan ve biri Alman bir kadın olmak üzere 10 kişinin öldürüldüğü cinayetler zinciri, Kasım 2011'de Neo Nazi Nasyonal Sosyalist yer altı örgütü üyesi Beate Zschaepe'nin polise teslim olmasıyla gün ışığına çıktı.

Zschaepe'nin teslimiyetinin öncesinde polis, Nasyonal Sosyalist Yeraltı örgütüne bağlı oldukları düşünülen ve anlaşıldığı kadarıyla başarısız bir banka soygunu girişimi ardından intihar etmiş iki erkeğin cesetlerini bulmuştu. Zschaepe, Doğu Almanya'nın Zwickau kentinde suç ortağı olduğu iddia edilen bu iki kişiyle aynı daireyi paylaşıyordu. Polis, 10 kişinin cinayetinde kullanılan silahı bunun ardından ortaya çıkardı. (ANF)