Alman Sol Parti (Die Linke) Meclis sözcülerinden Dietmar Bartsch, Paris katliamından sonra yaşanan siyasi gelişmeleri değerlendirdi.

Alman Sol Parti Sözcüsü Bartsch, Ortadoğu'ya yönelik savaş stratejisinin hiçbir şeyi çözemeyeceğini belirtti. Suriye, Irak ve Kürtler için perspektif ve strateji oluşturulmasını isteyen Bartsch, "Kürtler yıllardır DAİŞ'e karşı mücadele veriyor ve Türkiye teşekkür etmek yerine onları bombalıyor" dedi.

Meclisin 139. oturumunda konuşan Bartsch, "Daha adaletli bir Almanya, daha sosyal bir Avrupa ve daha barışçıl bir dünya için" mücadele çağrısında bulundu.

Paris katliamını kınayarak konuşmasına başlayan Bartsch, "terörizme karşı mücadelenin savaş ile çözülemeyeceğine" dikkat çekti.

'PARİS KATLİAMI ÖZGÜR YAŞAMA BİR SALDIRIYDI'

Paris katliamının bir ırk veya inanca yönelik olmadığını belirten Bartsch, saldırının özgür sokaklara, adalet ve eşitliği sembol eden semtlerde yaşayan gençliğe yönelik olduğunu kaydetti.

Bartsch, katliama karşı biriken öfkenin yanı sıra yeni bir umudun yeşerdiğine işaret eden Bartsch, binlerce gencin öncülüğünde yapılan sokak anmalarını daha fazla özgür yaşam için bir mesaj olarak görmeli dedi.

Türkiye’nin anti-demokratik yönetildiğini ifade eden  Bartsch, "Kürtler yıllardır IŞİD'e karşı mücadele veriyor ve teşekkür etmek yerine Türk Silahlı Kuvvetleri, Kürtleri bombalıyor. Erdoğan bu politikasından vazgeçirtmek için baskıyı arttırmalıyız" diye konuştu.

' KÜRTLER İÇİN PERSPEKTİF VE STRATEJİ OLUŞTURMALIYIZ'

"Suriye, Irak ve Kürtler için bir perspektif ve strateji oluşturmalıyız" ifadelerini kullanan Bartsch, "Afganistan savaşından öğrenmedik mi" diye sordu.

Bartsch, Taliban ve terörizme karşı mücadele adı altında yürütülen savaştan askeri bir sonuç elde edilemediğini, 50 asker ve milyarlarca doların yanı sıra binlerce sivilin hayatını kaybettiğini söyledi.

Bartsch, "Afganistan savaşından bugün için sonuçlar çıkartmalıyız. 'Ortadoğu'da durum niye böyle oldu' sorusunu sormalıyız. NATO'nun bölgeye müdahale sonucunda istikrar sorunların ortaya çıkmasından IŞİD güçlendi.

Bugün ise dünyanın en zengin ve güçlü terör örgütü haline dönüştü. Şimdi ne yapmalıyız? Suriye, Irak ve Kürtler için bir perspektif ve strateji oluşturmalıyız. İkinci adım olarak da bu bölge olduğu gibi kriz bölgelerine silah satışını durdurmalıyız.

Özellikle de IŞİD’i  destekleyen Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan gibi ülkelere. Üçüncüsü terörizme karşı mücadele sadece onların ekonomik altyapısını kurutarak başarıya ulaşabilir. Türkiye üzerine yürütülen kaçak petrol ticaretini engellemeliyiz."

'ERDOĞAN ÜLKEYİ ANTİ-DEMOKRATİK BİR ŞEKİLDE YÖNETİYOR'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye'yi anti-demokratik bir şekilde yönettiğini belirten Bartsch, Türkiye'nin yıllardır "terörizme göz kırptığını" vurguladı.

Bartsch, "Kürtler yıllardır IŞİD'e karşı mücadele veriyor ve teşekkür etmek yerine Türk Silahlı Kuvvetleri, Kürtleri bombalıyor. Erdoğan bu politikasından vazgeçirtmek için baskıyı arttırmalıyız" diye konuştu. (ETHA)