Korsanlar Partisi, Alman siyasetine hızlı bir giriş yaptı. Yapılan kamuoyu araştırmaları, Berlin Eyalet Parlamentosu'na girmeyi başaran Korsanlar'ın genel seçimlerde de başarı şansı olduğunu ortaya koydu.

Alman Stern dergisi ve RTL televizyonunun, kamuoyu araştırma şirketi Forsa'ya yaptırdığı “seçim trendi” anketi, Korsanlar Partisi'nin genel seçimlerde başarı şansı olduğunu gözler önüne serdi.

2 bin 501 kişi üzerinde yapılan anket, Berlin eyalet seçimlerinde, eyalet parlamentosuna girmeyi başaran partinin, şu anda genel seçimler yapılacak olsa yüzde 5'lik barajı aşarak Federal Meclis'e yüzde 7'lik bir oy oranıyla girebileceğini ortaya koydu.

Buna karşın, iktidar ortağı Hür Demokrat Parti'nin ise ankete katılanlar arasında sadece yüzde 2’lik oy oranına ulaşabildiği görüldü.

Güveni sarsılanlar Korsanlar'a sığınıyor

Öte yandan Stern Dergisi tarafından yine Forsa şirketine yaptırılan ayrı bir anket de, Alman seçmenin Korsanlar Partisi'ni ülkenin yeni muhalif partisi olarak gördüklerini gösterdi.

Ankete katılan 1001 kişiden sadece yüzde 6'sı partinin siyasi hedefleri sayesinde oy aldığını düşünüyor. Büyük çoğunluk partinin, oylarını diğer siyasi partilere duyulan güven kaybı nedeniyle aldığı görüşünde.

Hetorojen seçmen tabanı

Korsanlar Partisi'nin yeni oluşan seçmen profili de oldukça karışık. "Stern" dergisi için yapılan ankette göre, Korsanlar Partisi'ni desteklemeye hazır olduğunu beyan eden seçmenlerin yüzde 11'i son genel seçimlerde Yeşiller Partisi'ne, yüzde 16'sı Hrıstiyan Birlik Partileri'ne, yüzde 13'ü Hür Demokrat Parti ve yüzde 10'u da Sosyal Demokrat Parti'ye oy verdi.

Kalan yüzde 30’luk bölüm ise geçen seçimlerde oy kullanmadığını ya da oy hakkına sahip olmadığını belirtiyor.

Ankete katılanların yüzde 38'i ise Korsanlar Partisi'nin parti programı hakkında bilgi sahibi olduklarını belirtti. Parti temsilcileri, Berlin eyalet seçimlerindeki başarının ardından, hedeflerini internet özgürlüğü, vatandaşlara daha fazla katılım hakkı ve daha fazla şeffaflık olarak açıklamıştı.

"Stern" anketine katılanlar arasında, özellikle de 45 yaşın altındaki erkeklerin, bunların içinde de ilk sırada öğrenci ve çalışan kesimden seçmenlerin Korsanlar Partisi'ne oy veremeye istekli olduğu ortaya çıktı.

© Deutsche Welle Türkçe

DW/ AFPD/dpa, GA/BÖ