Almanya'da 2000-2007 yılları arasında 8'i Türk 10 kişiyi öldüren, bombalı saldırılarda bulunan ve banka soygunları gerçekleştiren aşırı sağcı Nasyonalsosyalist Yeraltı (NSU) örgütünün suçlarını araştıran komisyonunun raporu Alman Meclisi'nde görüşüldü.

Meclis'te yapılan özel oturumu seyircilerin bulunduğu bölümde Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck, Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, AK Parti Samsun Milletvekili ve Dışişleri Komisyonu Üyesi Çağatay Kılıç, Yunanistan maslahatgüzarı, NSU cinayetlerinin ve bombalı saldırılarının mağdurları ile sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de izledi.

Meclis Başkanı Norbert Lammert, yaptığı açılış konuşmasında, araştırma komisyonun gerçekçi ve ciddi çalışmasının, mağdurların acısı ve üzüntüsüyle yalnız olmadığını gösterdiğini söyledi.

İşlenen suçların büyüklüğünün ülkede ve ülke dışında derin üzüntüye sebep olduğuna işaret eden Lammert, güvenlik birimlerinin yıllarca planlanan ve işlenen suçların zamanında aydınlatmaları ve engellememelerinin sıkıntı verdiğini kaydetti.

Soruşturma sırasında kurbanlarının yakınlarının suçlanmalarının bugün de kendilerini hayrete düşürdüğünü ve utanç duyduklarını belirten Lammert, ''Bunun için Alman Meclisi adında özür dilemek istiyorum'' ifadesini kullandı.

ALMANYA CUMHURBAŞKANI JOACHİM GAUCK

Alman Anayasası'nda yer alan temel hakların bu ülkede herkes için geçerli olduğunu ifade eden Lammert, Araştırma Komisyon'un ve Meclis'in mesajının, Alman devletinin bu prensiplere geri dönülmez bir şekilde bağlı olduğunu kaydetti.

Komisyonun raporunda güvenlik birimlerinin etkili bir şekilde aşırı sağcılıkla mücadele edilmesi konusunda tavsiyeler getirdiğine işaret eden Lammert, aşırı sağla mücadelenin sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.

KÜRSÜDEN TÜRKÇE SESLENDİ

FDP Alman Meclis Üyesi Serkan Tören de yaptığı konuşmada, Meclis kürsüsünden Türkçe olarak cinayetlerin kurbanlarına seslenerek, ''Siz bu ülkenin bir paçasısınız. Bizim için önemlisiniz'' ifadesi kullandı.

Başbakan Angela Merkel başkanlığında Alman hükümet üyelerinin de yer aldığı oturumda yapılan konuşmalarda NSU komisyonun gelecek yasama döneminde de devam etmesi istendi.

NSU terör örgütünün 2011 yılının kasım ayında ortaya çıkmasının ardından Alman Meclisi, 2012 yılının ocak ayında tüm partilerin ortak kararıyla kurulan NSU Araştırma Komisyonu'na cinayetleri aydınlatılması yönünde görev vermişti.

Komisyon, yaklaşık 16 ay yaptığı çalışmayla bin 357 sayfalık bir rapor hazırladı ve burada tüm partilerin ortak kararıyla Federal Meclis'e 47 öneri sundu. (NTV)