Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev CNN Türk televizyon kanalına verdiği söyleşide İkinci Karabağ Savaşı'nın başlamasına ilişkin "Müzakereler sonuçsuz kalınca savaşı başlattık" açıklamasında bulundu.  

Aliyev geçen yılki savaş hakkında şunları söyledi: 

"Müzakereler 30 yıl sonuçsuz kalırsa, bu meselenin dondurulma süreci devam ediyor demektir. Elbette bu duruma asla katlanmak niyetinde değildik. Azerbaycan halkının bu durumla asla uzlaşmayacağını, ne pahasına olursa olsun kendi topraklarımızı işgalcilerden kurtaracağımızı son yıllarda defalarca söyledim ve öyle oldu. Sözlerim gerçekleşti ve Azerbaycan Kurtuluş Savaşı'nı başlattı."

Savaş boyunca Azerbaycan, saldırıları Ermenistan'ın başlattığını öne sürmüştü. 

Agos'un aktardığına göre, "Ermenistan ile bir barış anlaşması istiyoruz" diyen Aliyev "Ermenistan ve Azerbaycan birbirlerinin toprak bütünlüğünü tanımalı ve sınırların çizilmesi sürecini başlatmalı" diye konuştu. 

'GÖRÜNÜŞE GÖRE BUNA HAZIR DEĞİLLER'

Azerbaycan Cumhurbaşkanı, Bakü'nün "Şimdiye kadar Ermenistan'dan olumlu bir yanıt" almadığını öne sürdü ve "Görünüşe göre Ermenistan buna hazır değil ya da buna karşı" dedi. 

"Bunun büyük bir hata olacağını ve pişman olacaklarını" söyleyen Aliyev, "Çünkü bu öneriyi sonsuza kadar masada tutmamalıyız. İtiraz ederlerse Azerbaycan ile barış anlaşması imzalamak istemediklerini açıkça söylesinler. Bu durumda politikamızı buna göre izleyeceğiz" dedi.

Aliyev yolların açılmasının ve Zengazur koridorunun kurulmasının Ermenistan'ın da çıkarlarına uygun olduğunu ifade etti.

Aliyev, "Hem İran hem de Rusya ile demiryolu ile bağlantısı kurabiliyorlar. Şimdiye kadar bu bağlantı yoktu ve onlar için yeni fırsatlar doğacaktır" dedi.

'YOLUNU KAYBETMİŞ AZERBAYCAN VATANDAŞLARI'

Aliyev Karabağ Ermenileri'nden ise  "Rus barışı koruma misyonunun kontrol ettiği topraklarda yaşayan yolunu kaybetmiş Azerbaycan vatandaşları" olarak bahsetti.

"Sayıları o kadar büyük değil. Kesin bilgilere göre 25.000'in altında" diyen Aliyev , "Elbette Azerbaycan toplumuna entegre edilmeleri gerekiyor" dedi.

Aliyev, "Beklentimiz Rusya'nın Ermenistan'ı silahlandırmamasıdır. Bu konuyu Rus yetkililerin dikkatine sunduk. Bunun için endişeliyiz. Savaş bitti. Ermenistan halkı bu durumla uzlaştı" dedi. 

'TÜRKİYE'DEN SİLAH ALMAYA DEVAM EDİYORUZ

Aliyev Türkiye'nin verdiği silah desteği hakkında da şöyle konuştu:

"Türkiye'den sadece hücum İHA'ları değil, aynı zamanda başka silahlar da aldık - “Kasırgalar”, askeri araçlar, “Kobralar”. Yani birçok silah var ve bu süreç devam ediyor. Türkiye'nin savunma sanayisi çok hızlı gelişiyor ve elbette bundan biz de yararlanıyoruz ve yararlanacağız. Öncelikle İkinci Karabağ savaşının erken saatlerinde sevgili kardeşim Recep Tayyip Erdoğan'ın kararlı açıklamaları çok olumlu bir rol oynadı. Türkiye'nin Azerbaycan'ın yanında olduğunu, Türkiye'nin Azerbaycan'a haklı davasında siyasi ve manevi destek sağladığını ve sağlamaya devam edeceğini söyledi. Bu çok şey ifade ediyordu."

Ermenistan Başbakanı Paşinyan 13 Ağustos Cuma günü yaptığı açıklamada "Ermenistan, Azerbaycan ile en üst düzeyde barış görüşmelerine girmeye hazırdır ve bu yönde somut öneriler beklemektedir" demişti.