Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Başkanı Turgut Öker, Makedonya’daki tarihi dergahlarının IŞİD militanlarınca işgal edildiğini ileri sürdü.

Hürriyet'te yer alan habere göre öker, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonunca, Avrupa Parlamentosu’nda (AP) sosyalistlerin ev sahipliğinde düzenlenen konferansta yaptığı konuşmada, Makedonya’nın başkenti Üsküp yakınlarında 500 yıllık Alevi dergahının IŞİD militanlarınca işgal edildiğini söyledi ve AP’den destek istedi.

Suriye’de, Irak’ta ve diğer Ortadoğu ülkelerinde IŞİD militanlarının insan katlettiklerini bildiklerini ifade eden Öker, “Ama Avrupa’nın sınırları ve değerleri içerindeki bir ülkede, Makedonya’da 500 yıllık tarihçesi olan bir dergahımız bugün eli silahlı bir IŞİD taraftarı tarafından işgal ediliyor ve o dergaha ibadetini yapmak amacıyla gelen insanlar terörle, baskıyla geri püskürtülüyor. Bunu insanlığın vicdanı, Avrupa’nın vicdanı kabul edemez, etmemeli. Bu ne vicdan özgürlüğüne ne insan haklarına ne ibadet özgürlüğüne sığar” dedi.

200 kişilik bir grupla Makedonya’ya gideceklerini, AP’den de Makedonya’ya heyet göndermesi çağrısında bulunan Öker, “Biz Aleviler 500 yıllık kendi dergahımızın İŞİD militanları tarafından işgal edilip oraya Alevilerin girmesinin engellenmesine hiçbir şekilde razı olamayız” diye konuştu.