Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik tehditleri değerlendiren Kobani Kantonu Eşbaşkanı Enver Müslim, “AKP bizi tehdit etmek yerine içerideki sorunları ile uğraşmalıdır. Türkiye halkları özgürlük arıyor. Türkiye kendi içindeki sorunları dışardaki gündemlerle örtbas etmek istiyor” ifadesini kullandı. 

Suriye iç savaşı, ABD’nin bölgeden çekilme kararı, Türkiye'nin Mınbiç ile Kuzey ve Doğu Suriye tehditleri, İdlib'de Heyet Tahrir El Şam (HTŞ) ile ÖSO gruplarının çatışmaya başlaması, rejim ordusunun Mınbiç’e çağrılması ile sürüyor. Kuzey ve Doğu Suriye halklarının topraklarını savunmak için başlattığı diplomatik seferberlik gündemde yer edinmeye başladı. Günlük değişen sahayı değerlendiren Kobani Kantonu Eşbaşkanı Enver Müslim, bölge halklarının irade beyanının hayata geçirilmeye çalışılan planların önüne geçtiğini söyledi.

"ARAPLAR SÜRECE ÖNCÜLÜK EDİYOR"

ABD’nin “çekiliyoruz” açıklamasından sonra bölgedeki gelişmelerin yeni bir aşamaya girdiğini dile getiren Müslim, Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik tehditleri ve Şam, Demokratik Suriye Meclisi (MSD) ve Rusya arasında diyaloğun arttığını ifade etti. Sürecin halklarla birlikte yürütüldüğünü vurgulayan Müslim, “Türkiye’nin bölgelerimize yönelik tehditlerini kabul etmiyoruz. Kuzey ve Doğu Suriye’de bulunan Arap, Kürt, Türkmen, Ermeni ve Süryaniler bu tutuma karşı ortak tavır belirlerdi. Topraklarına sahip çıktılar. Bütün siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu örgütleri ile birlikte kendisini savunmak için hazırlıklar yapıyor. Olası saldırı girişimlerine karşı başlattığımız seferberlik durumuna en çok Arap halkı katılıyor. Rakka, Tabqa, Dêra Zor ve Minbic halkları sürece öncülük ediyor” dedi.

"SURİYELİLERİN DİYALOĞU ÖNEMLİ"

Suriye hükümeti ile yapılan görüşmelere olumlu baktıklarının altını çizen Müslim, Suriye krizinin sadece askeri yollarla çözülemeyeceğini hatırlattı. Şam’ın Suriye’nin bütün topraklarını koruması gerektiğine vurgu yapan Müslim, Kuzey ve Doğu Suriye’ye yapılan tehditlerin Suriye’nin tümüne yapılan tehditler olduğuna dikkat çekti. Mınbiç’te rejim ordusunun sınırlara konuşlanmasının bir sorumluluk olduğunu belirten Müslim, “Suriyeliler Suriyelilerle tartışarak sorunlarını çözebilir. Dış güçler işgalcidir. Özellikle Türkiye ve desteklediği çete grupları bunların başında geliyor” dedi. 

"TÜRKİYE’NİN ORTADOĞU POLİTİKASI: MİSAK-I MİLLİ"

Türkiye’nin özelde Suriye, genelde ise Ortadoğu politikasının belli olduğunu ve bunun da Misak-i Milli sınırları politikası olduğunu sözlerine ekleyen Müslim şöyle devam etti: Bölgede bunu gerçekleştirmek için elinden gelen her şeyi yapmak istiyor. Meselesi Araplar değil. Kendi içinde ekonomik kriz yaşıyor. AKP bizi tehdit etmek yerine içerideki sorunları ile uğraşmalıdır. Türkiye halkları özgürlük arıyor. Türkiye kendi içindeki sorunları dışardaki gündemlerle örtbas etmek istiyor. Başka bir gündem yaratma çabası içinde. Halkı kurtaracağım diye yeni işgal mecralarına atılmak istiyor. Ama burada siyasi dengeler farklı. Rusya’ya saldırı izni için gitti ama bir sonuç elde edemedi.

"HALKLARIN İRADESİ PLANLARIN ÖNÜNE GEÇİYOR"

İlkeleri gereği hiçbir zaman savaşı ön planda tutmadıklarını dile getiren Müslim, üzerlerine gelindiği durumda da kendilerini korumayı bildiklerini söyledi. Siyaset ve politika yapabilecek deneyim ve tecrübelerinin olduğunu da ifade eden Müslim, bunu 7 yıldır devam eden savaş içinde sergilediklerini hatırlatarak, şunları söyledi: Bu, halklarda karşılık buldu. Şimdi vücut bulmuş haliyle yaşıyor. Alternatifsiz değiliz. Bunu her zaman söyledik. Şimdi ise ABD’nin resmi ağızlarından farklı açıklamalar geliyor. Bu durum kendiliğinden olmuyor. Bölge siyasetinin verdiği kararlar ve başvuracağı yollar, hayata geçirilmek istenen politikaların önüne geçiyor. Halkların iradesi ve kararlığı kendisine yönelik tehditleri kabul etmedi ve tavır geliştirdi. Kendini savunabilecek yol ve yöntem buldu. Burada ben de varım diyor. 

Kaynak: Mezopotamya Ajansı